Activistul Fiodor Ghelici, diplomat al Organizaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare Economică (I.O.E.D), spune că banii de la Banca de Economii nu au fost furaţi, ci luaţi cu permisiunea cetăţenilor. Activistul a declarat luni, 23 martie, la o conferinţa de presă la IPN, că poporul a permis acest lucru în momentul în care a votat pentru partidele care s-au mai aflat la guvernare şi care au început sustragerea acestor bani cu mai mulţi ani în urmă.
Fiodor Ghelici a menţionat că banii de la BEM au început a fi scoşi în zonele offshor încă în anul 2012, pe vremea când Vlad Filat era premier. În pofida multiplelor informaţii care existau atunci despre furtul banilor publici din bănci şi în pofida faptului că se cunoştea că premierul a fost demis pentru acte de corupţie, poporul a ieşit la alegeri şi a decis să-i lase la guvernare pe cei care au mai fost. „Spuneţi-mi vă rog, dacă poporul pe 30 noiembrie a decis să dea „cheia” de la banca poporului benevol celor care au fost la conducere, îi mai putem numi hoţi? – Nu!”, a spus Fiodor Ghelici.
Activistul pune la îndoială faptul că cineva va fi tras la răspundere pe acest caz, pentru că toate acţiunile, spune el, s-au făcut în cadrul legislaţiei, iar banii au fost transferaţi în zonele offshor, unde Republica Moldova nu mai poate interveni. În opinia sa, organele de drept naţionale nu vor face dreptate pentru că sunt controlate politic. De asemenea, acesta s-a arătat sceptic că vreo companie internaţională ar putea face lumină în acest caz.
Fiodor Ghelici a menţionat că 10 miliarde de lei sustraşi din bănci nu vor mai fi recuperaţi niciodată, pentru că au fost deja împărţiţi. Activistul a mai spus că pentru a face lumină în acest caz e nevoie de o anchetă obiectivă, după care să urmeze arestări de persoane cu funcţie de răspundere. Dar este sceptic că se va proceda aşa. Doar dacă se vor face presiuni din exterior, atunci va fi găsit un ţap ispăşitor, un funcţionar simplu, iar persoanele care conduc cu ţara îşi vor continua fărădelegile, a mai spus Fiodor Ghelici.
Două dosare penale sunt deschise pentru acordarea creditelor neperformante de către Banca de Economii şi abuzul de serviciu al membrilor Consiliului de administraţie al Băncii Sociale. Două persoane au fost reţinute. Acestea au acţionat în bază de procură, fiind mandatate de nişte companii, care ulterior au beneficiat de credite de la Banca Socială.