Moldova înregistrează primul caz de infecţie gripală de tip A (H1N1). Este vorba despre o tânără de 24 de ani care recent s-a întors din străinătate. Pacienta este internată în Spitalul Clinic de Boli Contagioase „Toma Ciorbă” din capitală, iar starea ei de sănătate este satisfăcătoare, transmite Info-Prim Neo.
Probele recoltate sunt transmise la laboratorul regional al OMS din Londra pentru confirmare, însă medicii din ţară nu au dubii privind diagnosticul. Acesta este primul caz confirmat din 23 suspecte în Republica Moldova.
„S-a întâmplat lucrul pe care l-am aşteptat demult. Nu trebuie să facem panică, dar nici să neglijăm cazul”, a spus joi, 30 iulie, într-o conferinţă de presă viceministrul sănătăţii, Oleg Lozan.
Cele 25 de persoane care au fost în contact cu persoana bolnavă sunt supravegheate de medici. Până în prezent nu arată simptome de îmbolnăvire, susţine Oleg Lozan.
Totodată, viceministrul menţionează că pericolul de îmbolnăvire a altor persoane persistă şi că răspândirea virusului H1N1 poate fi stopată sau redusă printr-un comportament corect al populaţiei.
Directorul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic Medicină Preventivă, Oleg Beneş, recomandă tuturor respectarea măsurilor de igienă şi de protecţie personală, în special spălarea pe mâini, evitarea locurilor aglomerate, evitarea deplasării în zonele contaminate de virus. În cazul în care persistă simptome ale gripei, este important ca persoana respectivă să se autoizoleze, să poarte mască şi să cheme medicul de familie la domiciliu.
„Populaţia trebuie sa aibă un comportament prudent şi respectuos faţă de alte persoane. Diagnosticul la timp reduce la maximum consecinţele bolii”, a declarat Oleg Beneş.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, persoanele cu un risc mai înalt de îmbolnăvire sunt cele cu probleme cardio-vasculare, respiratorii, femeile însărcinate şi persoanele obeze.
OMS va începe la sfârşitul lunii septembrie realizarea vaccinelor împotriva gripei pandemice. În R. Moldova de acestea vor beneficia persoanele din grupurile de risc: cele menţionate mai sus, dar şi lucrătorii medicali, copiii, pedagogii, grănicerii, vameşii şi forţele de ordine publică.
Conform datelor OMS, sunt înregistrate deja 175785 cazuri de îmbolnăvire în 150 ţări ale lumii. Din cauza gripei de tip A (H1N1) au decedat 1116 persoane.
Medicii susţin că rata mortalităţii din cauza gripei de tip A (H1N1) nu este mai mare decât a gripei sezoniere.
Tratamentul unui caz uşor se efectuează în 5 zile, iar a celor grave în medie durează 10 zile. La unele persoane gripa pandemică trece uşor şi chiar pe neobservate. Spitalizarea se face numai în 6-7% din cazuri.