Promovarea ideilor unioniste în Republica Moldova nu contravine Constituției atâta timp cât se face pașnic și în limitele cadrului legal. Declarația a fost făcută de expertul Igor Boțan în cadrul dezbaterii publice cu tema „Ce se întâmplă pe segmentul politic unionist?”, organizată de Agenția de presă IPN. Expertul a explicat că prin unionism nu poate fi vorba de „lichidarea statului prin forță sau subminare ilegală”, ci de folosirea mecanismelor constituționale (referendum) pentru a propune o schimbare.
Expertul Igor Boțan a explicat că dacă ideea de unionism este promovată pașnic, prin mijloace democratice, în cadrul legal și cu scopul final de a se ajunge la un referendum, atunci aceasta nu contravine Constituției.
„Articolul din Constituție care spune că partidele care pledează pentru lichidarea statului, împotriva suveranității și independenței, sunt ilegale. Această normă din Constituție este combătută de articolul 142 din Constituție care spune că problema suveranității, statului unitar, neutralității, poate fi soluționată doar prin referendum. Dacă punem cele două articole împreună, reiese că a promova ideea unionismului, pașnic, în limitele cadrului legal, nu este o încălcare a Constituției”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.
Boțan a amintit că Partidul Național Liberal (PNL) a fost prima formațiune politică din Republica Moldova care și-a asumat deschis, prin acte statutare, obiectivul unirii cu România.
„PNL a fost primul partid unionist care și-a înserat în actele statutare clauza unionismului și și-a pus drept scos să promoveze această cauză în mod pașnic. Ideile unioniste pot fi promovate doar în mod pașnic, prin convingerea cetățenilor. Din 66 de partide, noi avem opt partide care au în documentele statutare clauza Unirii. E vorba de 11-12%”, a mai spus Igor Boțan.
Expertul a subliniat și caracterul istoric al curentului unionist, văzut ca o continuare firească a Mișcării de Renaștere Națională din anii ’90. Totodată, a atras atenția asupra unui obstacol major în realizarea obiectivului unirii: lipsa unui sprijin puternic din partea României.
„Curentul unionist este o continuare a Mișcării de Renaștere Națională. Există o mare problemă. Chiar dacă 100% din cetățenii Republicii Moldova ar dori Unirea cu România, ea nu se va face atât timp cât în România nu va exista un suport puternic pentru Unire”, a punctat expertul.
Dezbaterea publică la tema „Ce se întâmplă pe segmentul politic unionist?” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.