Atât sectorul rezidențial, cât și cel industrial de pe ambele maluri ale Nistrului rămân tributare infrastructurii moștenite din perioada sovietică. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu tema „Eficiența energetică poate (re)integra Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, aceste sisteme sunt departe de principiile moderne ale eficienței energetice, deoarece în perioada sovietică nu se punea problema economisirii resurselor energetice.
„Republica Moldova a moștenit și sectorul rezidențial, și întreprinderile de la sistemul sovietic, care nu a pus un preț foarte mare pe eficiența energetică. Abia acum când ne confruntăm cu problema deficitului de energie și problema tarifelor majorate, toți au înțeles importanța acestui proces de eficientizare energetică”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.
Boțan a remarcat o schimbare de atitudine în stânga Nistrului, determinată de criza energetică severă din această iarnă. Abia în urma problemelor apărute în sezonul rece, pretinsele autorități de la Tiraspol au început să ia măsuri concrete pentru a diversifica sursele de producere a energiei electrice, orientându-se spre cele regenerabile.
„Abia după criza energetică din această iarnă, în regiunea transnistreană au fost luate măsuri de generare a energiei electrice din surse regenerabile. Deci, scopul lor nu este eficiența energetică, ci generarea electricității din surse de alternativă. Este și o glumă: soarele și vântul sunt cei mai buni prieteni ai regiunii transnistrene. Acum politica Tiraspolului este de a stimula investițiile și cele private, și cele ale întreprinderilor în sursele regenerabile, adică panouri solare și turbine eoliene”, a mai spus Igor Boțan.
În prezent, în regiunea transnistreană sunt încurajate investițiile în producerea energiei verzi. Măsurile includ scutirea de taxe pentru arendarea terenurilor destinate instalării panourilor fotovoltaice, precum și neimpozitarea achiziționării panourilor solare pe o perioadă de cinci ani.
„Cei care vor cumpăra panouri solare vor beneficia de avantaje timp de 5 ani, fiind scutiți de impozite. De asemenea, nu se impozitează pentru o perioadă de 5 ani nici arendarea terenurilor destinate pentru instalarea panourilor solare”, a precizat expertul.
Dezbaterea publică la tema „Primele lecții ale crizei energetice din regiunea de Est” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.