Eficiența energetică trebuie accelerată prin colaborare strânsă între administrația centrală și cea locală. Opinia aparține primarului orașului Biruința, raionul Sângerei, Maxim Grițunic, vicepreședinte al Partidului Verde Ecologist și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu tema „Eficiența energetică poate (re)integra Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit edilului, în timp ce localitățile mari au făcut progrese considerabile în ceea ce privește eficientizarea energetică a locuințelor, în localitățile mai mici acest proces este abia la început sau chiar inexistent.
Primarul orașului Biruința spune că procesul eficientizării energetice a fost lăsat pe seama administrațiilor publice locale, care nu dispun nici de resursele necesare, nici de personal specializat pentru a informa corect populația și a realiza audituri energetice.
„Astăzi în Republica Moldova se fac multe în privința eficienței energetice, însă în comparație cu Uniunea Europeană, oricum nu este destul. Lipsa informației în localitățile îndepărtate complică procesul de implementare a acestui program. Politicile eficienței energetice nu trebuie să fie orientate de sus în jos, ci trebuie să vină de jos, de la cetățeni. Orașele mari au specialiști care pot realiza auditul energetic, dar ei lipsesc în localitățile mici”, a spus Maxim Grițunic.
Acesta a explicat că, în lipsa specialiștilor, primăriile nu pot estima concret economiile pe care le-ar putea face cetățenii prin măsuri de eficiență energetică. În acest context, edilul a propus crearea unui HUB regional dedicat eficientizării energetice.
„Sunt pentru crearea unui Hub regional în acest sens care se va ocupa de eficiența energetică. Acum totul este lăsat pe seama autorităților publice locale și asta nu e tocmai corect, pentru că nici noi nu avem aceste competențe. Noi nu avem competențe tehnice să le explicăm oamenilor cum are loc procesul eficientizării energetice. Omul vrea să știe concret, cât va cheltui, cât va economisi ulterior după eficientizarea energetică a locuinței”, a mai spus primarul orașului Biruința.
Edilul a precizat că eficiența energetică nu este doar o problemă tehnică, ci și una socială, care implică schimbarea mentalităților și un efort comun între autorități și cetățeni.
„Noi, în calitate de reprezentanți ai administrației publice locale venim cu ideea, dar cineva trebuie să o implementeze. În domeniul eficienței energetice trebuie să existe colaborare, transparență și rapiditate. Oamenii deja au obosit să aștepte și să cheltuie atât”, a precizat Maxim Grițunic.
Dezbaterea publică la tema „Primele lecții ale crizei energetice din regiunea de Est” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.