Institutul pentru Democraţie lansează un proiect moldo-român de sprijinire a practicilor de advocacy şi lobby în Republica Moldova, cu genericul: „Vocea ta contează”, transmite Info-Prim Neo.
Coordonatorul proiectului, Tatiana Sergheeva, director executiv al Institutului pentru Democraţie, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în proiect urmează să fie implicate 120 de organizaţii din Moldova, care vor delega câte un reprezentant. Participanţii la proiect vor fi instruiţi în cadrul unor traininguri. Totodată, organizatorii doresc să înfiinţeze un birou de advocacy şi lobby în Moldova, care ar putea deveni o platformă unică de specialişti în acest domeniu.
Expertul european al Institutului pentru Democraţie, Cătălin Ilie, a declarat că primul semnal de alarmă care a atras atenţia asociaţiilor din domeniul advocacy din România au fost nişte date ale unor barometre de opinie publică din 2011, care arată că peste 51% din cetăţenii Republicii Moldova consideră că nu pot influenţa procesul de luare a deciziilor în interesul comunităţii. Expertul român a venit la Chişinău să susţină proiectul de advocacy şi lobby, astfel ca societatea civilă din Moldova să se implice activ în luarea deciziilor la nivel local şi republican. „Ne propunem să sprijinim comunicarea între diverse instituţii pentru că, în cele din urmă, soluţionarea nevoilor societăţii duce la creştere socio-economică”, a declarat Cătălin Ilie.
Expertul a mai spus că, în momentul în care statul răspunde la nevoile existente în societate prin politici concrete, atunci şi distribuirea resurselor financiare are loc planificat. Oamenii legii nu sunt la curent cu toate nevoile societăţii, iar implicarea unor practici de advocacy ar permite eliminarea acestei bariere. „În România acum câţiva ani conceptele de advocacy şi lobby erau considerate ilegale, deoarece erau confundate cu traficul de influenţă. Acest lucru a fost corectat printr-o lege şi nu mai avem această problemă. Pentru a nu ne ciocni de aceeaşi situaţie, vom efectua o cercetare a legislaţiei Republican Moldova pentru a vedea dacă s-au aplicat campanii de advocacy, dacă oamenii sunt la curent ce este o acţiune advocacy şi cum trebuie să acţioneze”, a mai specificat Cătălin Ilie.
Proiectului „Your voice matters – Supporting Moldavian Civil Society for Advocacy Practices Development” (Vocea ta contează – Sprijinirea Societăţii Civile din Republica Moldova în vederea dezvoltării practicilor de advocacy) este finanţat prin intermediul Programului MATRA de susţinere a Bunei Guvernării şi statului de drept (MATRA Rule of Law and Good Governance Program), derulat de Ambasada Olandei în Ucraina şi Republica Moldova. Durata proiectului este de 12 luni.