În grădinițele din țară sunt amenajate „insule de lectură” – spații pentru citit și ascultat povești, atât în interior, cât și în aer liber. Acțiunea face parte dintr-un program național de lectură interactivă „Citește-mi 100 de povești”. În cadrul programului, UNICEF a oferit 22 de titluri de carte pentru 1 200 de grădinițe din țară, transmite IPN.
Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a menționat că lansarea programului reprezintă „un pas esențial în direcția corectă, aceea de a cultiva dragostea pentru lectură încă din primii ani de viață”.
„Ne propunem să aducem cartea în viața fiecărui copil din Republica Moldova, pentru că lectura timpurie înseamnă un start mai bun în viață, o educație solidă și, în cele din urmă, o societate mai echitabilă și mai pregătită pentru viitor”, a subliniat ministrul.
Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Fern Horine, a declarat că participarea activă a copiilor la sesiunile de lectură îi va ajuta să descopere emoții noi, experiențe și lecții care le vor fi de folos în dezvoltarea lor personală.
„„Citește-mi 100 de povești” este mai mult decât o campanie de lectură. Este o investiție în valori, în viitorul copiilor”, a menționat reprezentanta de țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj.
Programul național de lectură a fost lansat de UNICEF, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Asociația OvidiuRo și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” la grădinița „Regina Maria” din Ialoveni.
Aproximativ 650 de cadre didactice preșcolare și cadre manageriale din grădinițele din întreaga țară au participat la sesiuni de instruire susținute de Asociația OvidiuRo. În timpul sesiunilor, participanții au explorat rolul lecturii în dezvoltarea emoțională, cognitivă și socială a copiilor, modalități de amenajare a unor insule de lectură atractive în grădinițe, criterii pentru alegerea cărților potrivite, precum și metode prin care familiile pot fi implicate în cititul poveștilor încă din primii ani de viață, precizează ministerul de profil.