Cartea-album „DesCântece pentru vin. Microantologie cu oenograme”, semnată de jurnalistul Vasile Botnaru, a fost lansată miercuri, 12 decembrie, la Muzeul de Artă a Moldovei. Cartea conține douăsprezece poeme ale autorilor români Lucian Blaga, Ion Pillat și Tudor Arghezi, care sunt completate de picturile în vin ale jurnalistului. Volumul de carte are și un studiu introductiv semnat de criticul literar Răzvan Voncu, prin care cei trei autori sunt recunoscuți drept poeți ai vinului. În aceeași zi a fost inaugurată o expoziție de pictură semnată de același autor, transmite IPN.
Vasile Botnaru a spus că a început să picteze în vin fără să-și dea seama ce fel de provocare este această acțiune, pe care o plasează mai mult în categoria glumelor. El spune că nu și-ar dori să vină neapărat cu picturi serioase. „Cred că contribuția mea trebuie luată ca o glumă, mai puțin textele”. Jurnalistul mai spune că și-ar dori să fie apreciat pentru grafică și pentru spontanietate și că pe viitor i-ar plăcea să încerce pictura în ulei.
Scriitoarea Maria Pilchin a declarat că ideea de concept a microantologiei a venit într-o zi în care împreună cu directorul Editurii ARC din Chișinău, Iurie Bârsa, au decis că ar fi salutabile proiectele interdisciplinare în care să se întâlnească literatura și imaginile. „Ne-am gândit la Vasile Botnaru care nu este doar un pictor, dar este un personaj foarte prezent în urbe, în această țară și dincolo de granițele ei”. Scriitoarea mai spune că nu ar putea numi oenogramele (termen inventat de autor), drept „artă naivă”. „E mai mult decât o artă făcută în pauzele jurnalistului, este o implicare care pe mine mă prinde”, a spus Maria Pilchin.
Teo Chiriac, vicepreședeintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, și-a exprimat admirația față de autor și față de componenta literară a microantologiei. „Lucrarea sa nu este o istorie a vinului din perspectiva vitivinicolă, nici o istorie literară din prisma vinului, ci mai degrabă o incizie în stratul de impact al civilizației materiale cu cea spirituală, a sacrului cu profanul, în viața din comunitatea noastră”. Despre autor acesta a mai spus că este o persoană, talentul căruia l-a descoperit încă în studenție.
Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Viei și Vinului, a remarcat că autorului i-a reușit să ofere vinului o dimensiune culturală. Gheorghe Arpentin a mai spus că își asumă responsabilitatea de a înainta cartea Cartea-album „DesCântece pentru vin. Microantologie cu oenograme” la un premiu OIV (Oficiul Internațional al Viei și Vinului), în anul viitor.
Tudor Zbârnea, directorul Muzeului de Artă a Moldovei l-a îndemnat pe Vasile Botnaru să încerce a picta și pe alte căi, pentru că în vin îi reușește foarte bine. „Îi doresc ca odată cu bătrânețea, la fel ca și Tudor Arghezi, poate să se îndepărteze de vin și să se apropie de tuș, dar și de și alte culori, pentru că el a înțeles foarte bine ce înseamnă culoarea și cum redă aceasta viața”, a spus Tudor Zbârnea.
Expoziția de pictură va fi deschisă publicului larg în incinta Muzeului de Artă a Moldovei, până pe 6 ianuarie 2019. Cartea „DesCântece pentru vin. Microantologie cu oenograme” poate fi procurată în librării cu circa 150 de lei.