La Chişinău a fost marcată Ziua Internaţională a Copiilor Victime

Mai mulţi copii şi oficiali au împărţit îngeraşi din hârtie în cadrul unui flash mob în semn de solidaritate faţă de copiii victime ale violenţei. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor Victime ale Agresiunilor, marcată anual pe 4 iunie, transmite IPN.

Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a declarat că violenţa asupra copiilor nu este altceva decât o crimă. Dorim să sensibilizăm opinia publică că nu avem dreptul să admitem violenţa şi abuzul asupra copiilor noştri. Cu regret, statisticile vorbesc încă despre multe cazuri de violenţă asupra copiilor, iar prin acestea vrem să reamintim că fiecare dintre noi are obligaţiuni faţă de copii să-i crească în dragoste şi să le asigure dreptul la educaţie şi un viitor mai bun. Este regretabil când fiecare al doilea copil până la vârsta de 7-8 ani a fost victimă a violenţei cel puţin o dată. Ne dorim ca acest mesaj să ajungă în toate satele şi raioanele republicii. Oriunde sunt copii, trebuie să se cunoască nu avem dreptul să tolerăm violenţa asupra lor.

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, a menţionat că îngeraşii de hârtie simbolizează copiii şi faptul că nu toţi se comportă asemenea unui înger, că pot avea un caracter mai dificil, dar acest lucru nu trebuie să ducă la violenţe şi agresiune asupra copilului. Potrivit statisticilor UNICEF, în Republica Moldova 16% din copiii cu vârsta sub un an sunt bătuţi de părinţii lor şi doar 8% din părinţi consideră că o persoană ar trebui raportată la poliţie dacă şi-a bătut copilul.

Îngeraşii de hârtie care au fost împărţiţi trecătorilor au avut imprimat un  mesajul: „Nu tolera violenţa împotriva copiilor!”. Mesaj este adresat părinţilor, bunicilor şi întregii comunităţi responsabile de protecţia şi siguranţa copiilor. Tot în cadrul flash mob-ului, copiii au fost antrenaţi într-un atelier de body painting cu genericul: „Copilăria are diferite feţe, să le descoperim şi pe cele triste”. Imaginile pictate pe faţă şi pe mâni au reprezentat impactul violenţei asupra copiilor: lacrimi, durere, tristeţe. Unii copii au avut desenate şi mesaje pozitive pentru a transmite practici de educaţie armonioasă.

În februarie anul curent, o fetiţă de 5 ani din Leova a fost bătută cu cruzime de către tatăl său şi lăsată să zacă timp de mai multe ore la podea. Copilul a ajuns la spital în stare critică, în comă, şi peste câteva zile a murit, fără a-şi mai reveni.  Trei luni mai târziu, într-un sat din Cantemir, o fetiţă de 6 ani a fost omorâtă cu un topor de către tatăl său vitreg.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.