Coborârea temperaturii sub 0°C în perioada de vegetație afectează pomii fructiferi și plantațiile viticole, mai ales în faza de înflorire. Specialiștii recomandă un șir de măsuri de atenuare a riscurilor, transmite IPN.
Întrucât meteorologii anunță înghețuri pentru următoarele zile, iar minimele termice vor atinge până la -5 grade Celsius, experții recomandă măsuri precum fumigația, prin arderea paielor sau resturilor vegetale și irigarea prin aspersiune în plantațiile intensive.
Alte metode recomandate sunt ventilarea forțată a aerului și utilizarea sistemelor anti-îngheț, inclusiv cu raze infraroșii.
Speciile cele mai vulnerabile în fața înghețurilor sunt caișii, piersicii, cireșii, vișinii, mărul, nucul, alunul și soiurile timpurii de viță-de-vie.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în cazul în care au fost înregistrate pierderi, fermierii trebuie să anunțe autoritățile locale în termen de 24 de ore. Primarul va întruni o comisie care în termen de șase zile lucrătoare va evalua pagubele în teren și va întocmi actul de constatare.
Acest act este înregistrat și ulterior este utilizat pentru renegocierea termenelor de plată cu băncile, furnizorii și alți creditori.
Totodată, MAIA încurajează fermierii să își asigure culturile. Statul subvenționează până la 70% din costul primei de asigurare. În anul 2024, au fost depuse 502 cereri, iar prin mecanismele de subvenționare, au fost achitate peste 61 milioane de lei din bugetul de stat pentru acoperirea primelor de asigurare.