Numărul celor care ar vota, în cazul unui referendum pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, este în scădere. Cel puţin aşa arată datele unui studiu realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS) în perioada 10-23 decembrie curent, în comparaţie cu un studiu realizat în luna martie a aceluiaşi an. În acelaşi timp, creşte ponderea fanilor vectorului de Est în ceea ce priveşte direcţia dezvoltării Republicii Moldova. O parte dintre participanţii la sondaj optează şi pentru Vest, şi pentru Est, transmite Info-Prim Neo.
Directorul IMAS, Doru Petruţi, a declarat joi, 29 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă că cel mai probabil se înregistrează astfel de date pe fonul evenimentelor din Uniunea Europeană. „Intenţia de vot pentru Uniunea Europeană a coborât. În martie 2011, aceasta constituia 62 la sută, iar în decembrie 2011 a coborât până la 50 la sută. Creşte numărul celor care ar vota contra în cazul unu referendum pe o asemenea temă”, a menţionat Doru Petruţi.
Doru Petruţi a precizat că pentru prima oară în sondaj a fost inclusă o întrebare legată de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan. 45 la sută din respondenţi ar vota pentru, ceva mai puţin decât în cazul UE. 20 la sută nu ştiu sau nu au decis, 13 la sută nu au răspuns, 13 la sută nu ar vota şi 8 la sută nu ar participa la vot.
„Făcând o analiză intersectată între opţiunile Uniunea Europeană şi Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan am găsit multe persoane care ar vrea până la urmă în ambele direcţii. Să facem o uniune să fim şi noi undeva, indiferent cu cine”, a interpretat datele obţinute directorul IMAS.
În ceea ce ţine de aderarea Republicii Moldova la NATO, lucrurile se menţin relativ constant. În cazul unui referendum intenţia de vot este de 20 la sută, 41 la sută ar vota împotrivă.
Sondajul „Bilanţului socio-politic 2011” a fost realizat pe un eşantion de 1109 respondenţi din 75 de localităţi selectate, la comanda www.politik.md. Eroarea maximă de eşantionare este de ±3,0%.