Monumentul victimelor deporărilor staliniste a fost inaugurat, vineri, în scuarul Gării din capitală. Sute de oameni au adus lumânări şi flori la temelia sculpturii, iar un sobor de preoţi ai Catedralei Teodora de la Sihla au binecuvântat-o. Rudele celor deportaţi spun că în sfârşit au un loc unde pot să-şi plângă bunicii, taţii, mamele şi fraţii căzuţi în gulagurile staliniste, transmite IPN.
Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a spus că această lucrare este printre cele mai importante proiecte din cadrul activităţii sale. „A costat circa 25 de milioane de lei acest proiect, am auzit voci că este mult. Multă este însă suferinţa poporului, timp de 70 de ani încoace. Mult este sângele vărsat în temniţe, multe sunt lacrimile vărsate”, a spus Dorin Chirtoacă.
Autorului sculpturii, Iurie Platon, spune că s-a lucrat 4 ani, iar rezultatul a meritat munca. „Este o muncă de echipă”, a mai spus Iurie Platon. Compozitorul Eugen Doga, prezent la inaugurare, a menţionat că a fost martorul acelor deportări, iar acea tristeţe de atunci se mai simte. „Cer Domnului putere ca să scăpăm de acele urgii, să ne iubim, să fim fericiţi iarăşi”, a remarcat maestrul.
Sculptura în bronz are 3 metri înălţime, 12 metri lungime şi cântăreşte circa 15 tone. Monumentul victimelor represiunilor staliniste a fost aşteptat de mai mulţi ani, fiind un simbol al durerii suportate de mii de moldoveni care au fost deportaţi în anii 40' - 50' ai secolului trecut, de către regimul stalinist-comunist. Drama celor duşi cu forţa în Siberia şi Kazakhstan a pornit anume din faţa Gării din Chişinău.