Nereguli în lanţ la Centrul de triere a persoanelor fără adăpost din capitală

Directorul Centrului de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din strada Haltei al capitalei şi-a prezentat demisia. Aceasta după ce un audit intern al instituţiei a scos la iveală mai multe abateri la nivel de gestionare a centrului, transmite IPN.

Şefa Direcţiei audit intern a Primăriei municipiului Chişinău, Raisa Cotorobai, a prezentat rezultatele auditului. În lipsă de spaţiu, persoanele sunt găzduite în holul instituţiei, în condiţii inadecvate. 74% din persoanele din centru au depăşit termenul maxim prevăzut pentru cazare, 3 luni, şi locuiesc acolo de la 2 la 5 ani. Pentru multe persoane fără adăpost centrul s-a transformat în cămin. O parte din aceste persoane sunt angajate în câmpul muncii. „Avem perioade cu zile geroase şi atunci centrul nu poate găzdui toate persoanele sin stradă din cauza celor care pot singuri să-şi caute un adăpost”, a spus Raisa Cotorobai.

Auditul intern al instituţiei a evidenţiat lacune şi în gestionarea resurselor umane. Statele de muncă se suprapun, sunt posturi lipsite de relevanţă, de care centrul nu are nevoie, iar acest lucru generează utilizarea necorespunzătoare a banilor publici. Au fost identificate şi nereguli în evidenţa documentelor, şi anume lipsa carnetelor de muncă, dosare de angajare incomplete etc.

Şi achiziţiile sunt lipsite de transparenţă. Dosarele nu conţin informaţii despre volumul şi tipul achiziţiilor, şi nici despre costuri. Au fost depistate cheltuieli nejustificate de combustibil. Totodată, sunt înregistrate pierderi şi din cauza neutilizării la capacitatea necesară a softului contabil, care a costat municipalitatea 18 mii de lei, iar anual se alocă încă 12 mii de lei pentru întreţinerea acestuia. Softul este utilizat în proporţie de 30%, majoritatea evidenţei contabile este scrisă de mână.

Raisa Cotorobai a adăugat că, în cadrul unui control inopinat, s-a depistat că în centru activa o mini-fabrică de asamblare a mobilei, fără a avea autorizație, iar cel mai mare pericol era că materialele inflamabile utilizate erau depozitate în cazangeria centrului şi prezentau pericol de incendiu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.