În ultimii zece ani, în Republica Moldova numărul persoanelor afectate de diabet zaharat s-a majorat de două ori. Şi femeile gravide sunt supuse riscului apariţiei diabetului zaharat pe timpul sarcinii, ceea ce prezintă pericol de apariţie a unor malformaţii la făt. De asemenea duce la creşterea numărului avorturilor spontate.
Directorul Centrului Perinatologic municipal Chişinău, membru al comisiei Ministerului Sănătăţii pentru obstetrică-ginecologie, Iurie Dondiuc, a declarat pentru Info-Prim Neo că rezistenţa la insulină în timpul graviditătii depinde de o multitudine de factori, inclusiv de tulburările secreţiei de hormoni, care sunt caracteristice perioadei de sarcină.
„Diabetul zaharat are o influenţă negativă asupra sarcinii prin creşterea numărului de avorturi spontane, incidenţelor anomaliilor fetale şi moartea intrauterină a fătului. Deseori la gravidele care au diabet zaharat fătul are o dezvoltare intrauterină prin dimensiuni şi greutate mare şi anomalii de dezvoltare. Nou-născuţii de la mame cu intoleranţă de glucoză prezintă un risc crescut de morbiditate”, a menţionat specialistul.
Iurie Dondiuc a explicat că viitoarele mame pot evita apariţia diabetului zaharat în timpul sarcinii prin screening activ. Factorii de risc ce condiţionează creşterea prevalenţei diabetului sunt legaţi de ereditate, stările de diabet „potenţial”, obezitatea, hipertensiune arterială, ateroscleroză. Medicul a mai spus că incidenţa apariţiei diabetului zaharat în timpul sarcinii diferă de la ţară la ţară şi este întâlnit în circa 13% din numărul total de naşteri.
Potrivit datelor oferite de Centrul Naţional de Management în Sănătate, numărul gravidelor cu diabet zaharat în Republica Moldova este în creştere. În anul 2012 au fost depistate 86 de femei cu această afecţiune, cu 30 de cazuri mai mult comparativ cu anul 2011.
În Republica Moldova sunt peste 60 de mii de bolnavi cu diabet zaharat. Numărul persoanelor cu diabet nedepistat este de 2-3 ori mai mare. În structura pacienţilor cu diabet zaharat 20% sunt copii şi adolescenţi cu diabet tip 1, iar 80% –persoane cu vârsta peste 40 ani cu diabet tip 2.