Cetăţenii sunt preocupaţi de situaţia mediului înconjurător, dar constată că ştiri şi informaţii despre această temă găsesc foarte rar. Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău a realizat sondajul „Percepţii privind protecţia mediului înconjurător în Republica Moldova” în care se arată că deşi 55% dintre respondenţi declară că subiectul mediului înconjurător este foarte important pentru ei, 35% spun că ultima dată au văzut o ştire la această temă mai demult.
Directorul IMAS, Doru Petruţi, a comunicat într-o conferinţă de presă la IPN că majoritatea oamenilor se arată îngrijoraţi în special de poluarea apei, aerului şi solului. Peste 72% dintre respondenţi consideră că autorităţile publice trebuie să se preocupe de protecţia mediului înconjurător. Peste 90% dintre respondenţi se arată deranjaţi de lipsa de cultură a celor care aruncă deşeurile în locurile neamenajate şi acelaşi număr de respondenţi îşi doresc în mass-media mai multă informaţie despre problemele privind mediul înconjurător.
Când sunt întrebaţi de unde s-ar informa despre situaţia mediului înconjurător, peste 40% dintre respondenţi nominalizează internetul şi mai apoi televiziunea. Doru Petruţi a atras atenţia asupra faptului că şcoala este nominalizată de mai puţin de 1% din respondenţi. 67% dintre respondenţi sunt de părere că anume educaţia va ajuta la ameliorarea impactului activităţii umane asupra mediului înconjurător.
Fiind întrebaţi cine cred că ar trebui să se ocupe de educaţia populaţiei privind protecţia mediului înconjurător, respondenţi iau menţionat autorităţile locale, familia şi şcoala. Majoritatea respondenţilor declară că îşi doresc să petreacă mai mult timp afară, în aer liber, dar totodată spun că oamenii au început să trăiască mai puţin din cauza mediului ambiant poluat.
Viceministrul în exerciţiu al mediului, Dorin Duşciac, a subliniat că este foarte important ca în şcoli să apară educaţia ecologică pentru a creşte o generaţie responsabilă. De asemenea, oficialul a menţionat că doar puţin peste 1% dintre respondenţi au declarat că fac parte dintr-o organizaţie de protecţie a mediului şi consideră că astfel de organizaţii trebuie susţinute de autorităţi, inclusiv prin granturi.
IMAS a efectuat o serie de 5 sondaje naţionale pe această temă. Volumul eşantionului a fost de peste 800 de persoane pentru fiecare. Numărul de localităţi incluse în eşantion sunt de peste 90 în fiecare sondaj. Marja de eroare e de 3,4%, iar perioada de culegere a datelor – noiembrie-decembrie 2014. Sondajele au fost comandate de către Asociaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Moldova (ADC).