Pacienţii fără poliţă sunt puşi pe picioare şi doar după li se cere banul, ministru
Persoanele care sunt accidentate sau li se face rău în stradă, în cazul în care au nevoie de îngrijiri medicale, sunt duse la spital cu ambulanţa, indiferent dacă au sau nu au asupra lor poliţă de asigurare medicală şi acte de identitate. Ulterior, dacă se constată că pacientul nu este asigurat medical, i se cere să returneze instituţiei medicale cheltuielile pentru medicamentele şi serviciile de care a beneficiat.
Solicitat de Info-Prim Neo, ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a declarat că, în cazul unor accidente sau alte urgenţe, pacientul fără asigurare medicală este mai întâi pus pe picioare şi doar când se face bine i se cere să achite integral pentru serviciul medical. Dacă refuză sau este în incapacitate de plată, instituţia medicală este nevoită să acopere din bugetul său cheltuielile şi nu poate pretinde transferuri din fondul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
Prim-vicedirectorul Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Urgentă, Liviu Vovc, a declarat că au avut loc mai multe cazuri când au fost aduse la spital persoane în stare gravă, fără poliţă de asigurare medicală. Niciodată însă nu s-a ajuns ca instituţia să se judece cu pacienţii care nu au vrut sau nu au putut ulterior să plătească pentru serviciile medicale. La Chişinău municipalitatea a procurat 100 de poliţe de asigurare pentru persoanele fără adăpost care ajung la Urgenţă.
Poliţa de asigurare în acest an costă 2982 de lei. În 2013 aceasta se va scumpi cu 336 lei şi va putea fi cumpărată cu 3318 lei. Prima de asigurare pentru persoanele angajate oficial în câmpul muncii se calculează în formă procentuală în raport cu salariul şi cu alte recompense. În 2013 aceasta va rămâne ca şi în acest an la cota de 7%, dintre care 3,5% se plăteşte de salariat şi 3,5% de angajator.