Pentru finalizarea reformei poliţiei autorităţile mai au nevoie de 98 de milioane de euro, sumă pentru care se duc negocieri cu Uniunea Europeană. Viceministrul afacerilor interne, Serghei Diaconu, a comunicat, la un club de presă organizat la IPN de către Asociaţia pentru Politică Externă, că potrivit estimărilor ministerului, cele 98 de milioane ar permite modernizarea completă a MAI şi a subdiviziunilor sale.
Serghei Diaconu a subliniat că autorităţile nu s-au limitat la a planifica anumite acţiuni, dar au calculat şi costurile necesare pentru a duce reforma la bun sfârşit. În bugetul de stat pentru anul 2014 au fost prevăzută suma de 1,7 miliarde de lei pentru MAI. Peste 700 de milioane de lei sunt pentru plata salariilor şi pensiilor. După achitarea altor cheltuieli planificate, real pentru reformarea MAI rămân doar 400 de milioane de lei. Ministerul a reuşit să obţină o susţinere de 20 de milioane de euro din partea UE, dar mai e nevoie de 98 de milioane de euro.
La finele reformei, poliţiştii urmează să aibă un salariu mai mare. Prin aceasta se urmăreşte combaterea corupţiei în rândurile colaboratorilor de poliţie. Aparatul central al MAI este complet demilitarizat. În unele direcţii continuă să muncească persoane cu grade militare, dar acestea sunt necesare pentru a efectua operaţiuni de percheziţionare, pentru a da ordine etc.
Serghei Diaconu a mai spus că, anul trecut, erau lipsă 1500 de angajaţi în MAI şi subdiviziunile ministerului. Acest handicap a fost diminuat până la 700 de locuri vacante. În anul curent, urmează să fie reformată şi Academia de Poliţie. Reforma a permis, în premieră, la funcţiile din organele ministerului şi subdiviziuni să candideze şi absolvenţii altor instituţii de învăţământ superior decât Academia de Poliţie.
„Reformă peste noapte nu reuşim. În Austria reforma poliţiei a început în 2005 şi urmează să se finalizeze în 2015, în Georgia reforma a început în 2004, iar schimbările au fost văzute în 2008. Noi ne-am propus să o facem în 3 ani. Să nu uităm că reformarea de facto în Moldova a început în martie 2013”, a subliniat viceministrul.
Directorul executiv al APE, Victor Chirilă, care a comunicat concluziile studiului „Recomandări APE pentru reforma MAI în 2014”, a spus că rezultatele reformei implementate deja se simt, iar autorităţile urmează să mai lucreze pentru a o eficientiza. Studiul este realizat de APE cu sprijinul Friedrich Ebert Stiftung şi al Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.