Plăţile pentru încălzirea spaţiilor de uz comun ajung la 20% din factură

De la 1 octombrie, locatarii cu sisteme autonome de încălzire din municipiul Chişinău vor trebui să achite furnizorului centralizat de agent termic 20% din costul facturii calculată pentru suprafaţa apartamentului, comparativ cu 15% până acum. Tariful a fost stabilit în contextul pierderilor normative de energie termică în încăperile tehnice (etaje tehnice şi subsoluri) care menţin în stare funcţională sistemele inginereşti de alimentare cu apă şi de canalizare în perioada rece.

Solicitată de IPN, şefa serviciului de presă al SA „Termocom”, Iuliana Boguşevschi, a menţionat că iniţial proprietarii apartamentelor debranşate de la sistemul centralizat de încălzire achitau pentru încălzirea spaţiilor de uz comun  5% din factura calculată. Potrivit unei hotărâri de Guvern din anul 2011, tariful a crescut  până la 20% din consum. În cazul apartamentelor debranşate anterior adoptării hotărârii respective, creşterea s-a produs gradual, astfel încât în 2011 locatarii debranşaţi au achitat 10%, în 2012-- 15% şi, respectiv, în anul curent s-a ajuns la cota de 20%.

„Numărul persoanelor care decid să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire a scăzut şi, în acelaşi timp, se semnalează o creştere a numărului persoanelor care solicită să se conecteze la sistemul centralizat. Este vorba despre blocurile de locuit noi, care iniţial au fost conectate la centrala de gaze proprie. Din cauza costurilor cu mult mai mari decât tariful la Termocom, locatarii depun cerere să fie conectaţi la sistemul centralizat”, a comunicat Iuliana Boguşevschi.

Şefa serviciului de presă al SA „Termocom” a mai spus că implementarea hotărârii Guvernului din 2011 povara întreţinerii încăperilor tehnice a fost scoasă de pe umerii consumatorilor branşaţi la sistemul centralizat. O practică asemănătoare există în ţările vecine şi în Uniunea Europeană. În Germania cota parte fixă pentru consumul comun este cuprinsă între 30%-50%, în Franţa între 25 %-50%, în Austria între 25%-45%, în Elveţia între 30%- 50%, în Cehia între 40%-50%, în România – între 30%-50%. 

Tariful pentru o gigacalorie livrată de SA „Termocom” este de 987 de lei. Acesta a fost aprobat în 2011 de către ANRE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.