Conform datelor preliminare ale Recensământului populației și locuințelor din 2024, populația Republicii Moldova numără 2 401 200 de persoane, dintre care 52,9% sunt femei, iar 47,1% - bărbați. Aceste statistici indică atât discrepanțele demografice, cât și aspectele relevante din viața cotidiană a celor două grupuri de gen, cum ar fi educația, angajarea și starea de sănătate, transmite IPN.
La nivel național, femeile depășesc numărul bărbaților. Discrepanța este mai mare la categoria de vârstă între 35 și 64 de ani și în cea de peste 65 de ani. În schimb, bărbații predomină în rândul copiilor (vârsta de 0-14 ani), raportul fiind de 106 băieți la 100 de fete.
Speranța de viață este mai ridicată pentru femei, de 76,4 ani, comparativ cu 67,5 ani pentru bărbați, diferența de aproape 9 ani fiind atribuită mortalității premature mai mari a bărbaților.
Cifrele mai arată că femeile se căsătoresc mai devreme decât bărbații. Vârsta medie la prima căsătorie este de 27 de ani în cazul femeilor și 30 - la bărbați.
Totodată, femeile au un nivel mai înalt de instruire decât bărbații, în învățământul superior și la studiile de master. Domeniile preferate de fete includ științele educației și de sănătate, în timp ce băieții sunt atrași preponderent de IT și inginerie.
Pe piața muncii, sunt mai multe femei angajate în sfera serviciilor, dar înregistrează, în general, o rată de ocupare mai mică decât bărbații. În 2023, ponderea femeilor angajate a fost de 39,7%, comparativ cu 47,1% pentru bărbați. Câștigurile salariale sunt și ele mai mici în cazul femeilor, care primesc în medie cu 15,6% mai puțin decât bărbații, diferența salarială fiind semnificativă în câteva sectoare, inclusiv în IT și finanțe.