Protest la Guvern. Activiștii cer ratificarea Convenției de la Istanbul

Activiști civici și reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale au manifestat astăzi în fața Guvernului, cerând avizarea proiectului de lege pentru ratificarea Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul, transmite IPN.

Natalia Rezneac, activistă civică, a spus că este de neînțeles de ce autoritățile ezită să ratifice Convenția. Odată ce au semnat documentul, în 2017, și-au asumat și responsabilitatea să îl ratifice. „Convenția este, de fapt, o infrastructură care ar proteja femeile de abuz. Odată ce este ratificată Convenția, Guvernul își asumă să adopte legi. Odată ce legea este pusă în capul mesei, lucrurile vor merge spre bine”, a spus Natalia Rezneac.


Olga Nicolenco, activistă civică, menționează că nu demult Republica Moldova a avut un Guvern în care 58% din membri erau femei, iar în actualul Guvern procentajul femeilor a căzut la 8%. În opinia activistei, acest fapt este un regres enorm. „Ratificarea Convenției ar diminua fenomenul violenței prin proiecte, programe naționale, politici publice. Este adevărat că este un lucru care costă, dar nu putem merge înainte și nu putem să pretindem că ne numim stat democratic dacă nu asigurăm un trai decent, fără violență pentru fetele și femeile din Republica Moldova”, a spus Olga Nicolenco.


Pavel Postica, director de programe la Asociația „Promo-Lex”, susține că autoritățile Republicii Moldova trebuie de urgență să-și onoreze angajamentele pe care și le-a asumat pe plan internațional, în special să depună efortul maxim să ratifice această Convenție, în așa fel încât să ofere mai multe garanții eventualelor victime ale anumitor abuzuri ale violenței domestice. „Va fi posibil să punem mai multă presiune pe autorități decât în situația în care această Convenție încă nu este ratificată”, a spus Pavel Postica.


Republica Moldova a semnat, în februarie 2017, la Strasbourg, Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Documentul impune adoptarea de politici, instituirea unor mecanisme de prevenire, eliminare sau reducere a violenței față de femei și violenței domestice. Odată cu ratificarea Convenției, autoritățile naționale vor fi obligate să asigure servicii pentru protejarea victimelor și a copiilor acestora, să le ofere refugiu, linii fierbinți operaționale nonstop, consiliere juridică și asistență medicală.

Pe 11 decembrie, proiectul cu privire la aprobarea Convenției de la Istanbul a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței cabinetului de miniștri, pe motiv că ar fi mai multe propuneri și că urmează să se facă dezbateri publice la acest subiect.

În 2017, au fost înregistrate peste zece mii de cazuri de violență domestică, iar în 2018 cifra a depășit 11 mii. Fiecare a patra femeie din mediul urban și fiecare a treia femeie din mediul rural a trecut printr-o formă de violență pe parcursul vieții.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.