Salonul Internațional de Carte valorifică lectură începând din 1992, declarație

Concepția Salonului Internațional de Carte a pornit de la idea rolului reprezentativ al Bibliotecii Naționale în cultura Moldovei. „În cadrul primei întâlniri oficiale între Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași, s-a propus organizarea în comun a unei acțiuni culturale axate pe istoria și cartea Moldovei. Astfel, în 1992, a avut loc prima ediție a Salonului Internațional de Carte”, a precizat Aliona Muntean, director adjunct din cadrul Bibliotecii Naționale, la a cincea ediție a conferinței internaționale cu genericul: „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare”, transmite IPN.

La prima ediție a Salonului au fost expuse cărțile editorilor din Moldova aflate în colecțiile BNRM și cărțile din colecțiile Bibliotecii „Gheorghe Asachi”. În cadrul acestui eveniment editorii făceau parte din rândurile vizitatorilor. În 2016, cea de-a XXV-a ediție a Salonului Internațional de Carte a fost reconceptualizată și unită, formând un aliaj organic, cu prima ediție a Târgului de Carte Bookfest Chișinău.

Ediția 2022 a Salonului Internaţional de Carte Bookfest se va desfășura la Chişinău în perioada 31 august – 4 septembrie. „Târgul de carte din ultimii ani ne-a îmbogățit foarte mult colecțiile, nu numai ale noastre, dar și ale acelor biblioteci care au beneficiat de donațiile distribuite... Beneficiul târgului pentru utilizator, editor, autor sunt lansările de carte. Este creat accesul de a interacționa mai mult cu autorul, cu criticul literar”, a spus Aliona Muntean.

Elena Pintilei, director general la Biblioteca Națională a Republicii Moldova a menționat că Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău este „o nouă formulă a brandului Bibliotecii Naționale”, un salon unde se întâlnește „cartea românească de pe ambele părți ale Prutului”. Directorul bibliotecii a precizat că organizatorii Bookfest-ului au păstrat formatul salonului tradițional și au reușit să-l valorifice.

Directorul adjunct al BNRM Veronica Borș a spus că activitățile culturale și de agrement ale Bibliotecii au scopul de a stimula lectura. „Evenimentele Bibliotecii tind să devină un stimulent, să se transforme într-un motiv pentru lectură și activitate cognitivă... Evenimentele din Bibliotecă au un efect educativ de socializare asupra cititorilor”, a remarcat ea.

La conferința consacrată lecturii cu genericul „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare” au fost prezentate cinci proiecte naționale de anvergură pe care le-a inițiat Biblioteca Națională, unele din ele având deja trei decenii. Conferința internațională a fost organizată în cadrul aniversării a 190-a de la fondarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și a trei decenii de la atribuirea statutului de bibliotecă națională.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.