Toate părţile responsabile de achiziţiile publice de medicamente au fost convocate într-o şedinţă cu uşile închise la Ministerul Sănătăţii, care a durat aproximativ 2 ore. După şedinţă, viceministrul în exerciţiu al sănătăţii, Mihai Ciocanu, a declarat că lipsa de medicamente din spitale este cauzată de deficienţele procedurii de achiziţii publice, şi anume la capitolul încheierii contractelor între distribuitorii de medicamente şi spitale, transmite IPN.
„Există întârzieri în procedura de încheiere şi transmitere a contractelor către părţile contractante. S-a discutat această problemă şi s-a convenit ca în cele mai apropiate ore toate aceste contracte să fie semnate de ambele părţi. A doua parte foarte importantă care s-a discuta a vizat comunicarea, care trebuie să fie îmbunătăţită între părţile contractante, între Agenţia de Achiziţii Publice, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi beneficiarii, instituţiile medicale”, a declarat Ciocanu. A treia problemă menţionată a fost fluctuaţia ratei de schimb a valutei naţionale.
Viceministrul sănătăţii a spus că în prezent nu există spitale fără medicamente, dar sunt spitale în care stocurile sunt doar pentru următoarele două luni. „Ceea ce ţine de lunile precedente, exista o asemenea situaţie în aproape jumătate din spitale, însă situaţia s-a schimbat radical pentru că marea majoritatea distribuitorilor au început livrările către spitale”, a spus Mihai Ciocanu. Acesta a precizat că există însă lipsă de consumabile pentru că licitaţiile nu s-au desfăşurat, dar s-a discutat ca până la desfăşurarea licitaţiilor spitalele să facă achiziţii directe mici, în valoare de până la 50 de mii de lei.
Într-un comunicat de presă emis luni, 9 februarie, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) îndeamnă cetăţenii să contacteze Linia Verde a CNAM, la numărul de telefon: 0800 99999, în caz că pe durata tratamentului spitalul nu dispune de medicamentele necesare. Apelul este gratuit din orice reţea de telefonie (fixă sau mobilă). Totodată, pacienţii care au fost nevoiţi să procure anumite medicamente din lipsa acestora în spitale sunt rugaţi să păstreze bonul de plată. Cu acesta pot face o solicitare către administraţia instituţiei medico-sanitare, pentru a-i fi restituită suma. Solicitarea respectivă poate fi adresată şi agenţiilor teritoriale ale CNAM.