Judecătoria Centru a obligat un producător şi instalator de geamuri să achite unui consumator peste 60 de mii de lei despăgubiri materiale şi morale, ca urmare a prestării de către comerciant a unor servicii defectuoase, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, la finele anului 2011, o persoană a contractat compania pentru producerea şi montarea geamurilor PVC, în valoare de 4300 lei. La scurt timp după executarea lucrărilor, clientul a depistat că geamurile noi nu erau de calitatea solicitată şi erau instalate fără a fi astupate corespunzător fisurile dintre perete şi geam, fapt ce afecta grav izolarea termică a locuinţei. Clientul s-a adresat în scris agentului economic pentru înlăturarea deficienţelor, însă fără succes. Aşteptând termenul de 14 zile, clientul a depus o plângere la adresa Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, care a emis o decizie de remediere gratuită a neconformităţilor. Însă şi de acea dată comerciantul a ignorat soluţionarea plângerii consumatorului.
Agenţia, împreună cu consumatorul, a iniţiat o acţiune în instanţa de judecată, obligând agentul economic să execute decizia de remediere. Pe parcursul procesului de judecată, consumatorul şi-a schimbat cerinţele iniţale către comerciant şi a renunţat la repararea deficienţelor, care l-ar fi costat pe comerciant în cazul când reacţiona prompt, aproximativ 1000 lei. Clientul a solicitat atât contravaloarea geamurilor, penalitatea pentru întârziere în soluţionarea reclamaţiei, cât şi despăgubiri morale. În acest context, instanţa de judecată a obligat agentul economic să achite o penalitate în mărime de 10% din preţul serviciului, pentru fiecare zi depăşită.
Pentru evitarea unor astfel de precedente, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor îndeamnă agenţii economici care primesc petiţii de la consumatori, să acorde maximă atenţie la etapa adresării acestora, pentru soluţionarea pe cale amiabilă a pretenţiilor înaintate şi respectiv pentru evitarea cheltuielilor suplimentare.