„Unde mamele plâng” – filmul unei studente de la jurnalism despre istoria Cimitirului Eroilor Români

Istoria Cimitirul Eroilor din Chișinău, privatizat ilegal și ajuns într-o stare deplorabilă, a fost reflectată în filmul documentar „Unde mamele plâng”, realizat de către Olesea Coragău, studentă în anul III la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM. Filmul a fost prezentat public miercuri, 18 aprilie, la Muzeul Național de Istorie și Etnografie Naturală.

Autoarea spune că prin lucrarea sa vrea să ajungă la inimile și conștiința oamenilor, așa încât aceștia să nu dea dovadă de indiferență față de starea în care se află cimitirul. Filmul a fost realizat sub îndrumarea profesorului ei, Andrei Dumbrăveanu, transmite IPN.

Olesea Coragău spune că problema expusă în scurtmetraj, ține de faptul că teritoriul cimitirului în care au fost înhumați ostașii de război din primul și al doilea Război Mondial, a fost privatizat ilegal, iar mormintele sunt una cu pământul și nici nu se observă. Actualmente Cimitirul este în paragină, oamenii aruncă deșeuri pe teritoriul lui, iar tinerii se adună acolo și consumă băuturi alcoolice. Pe teritoriul cimitirului a fost construit un bloc de locuit, o biserică, un centru comercial etc. Studenta spune că actualmente, monumentul nici nu se regăsește în Registrul Monumentelor ocrotite de stat.

Andrei Dumbrăveanu, șeful departamentului Radio și Televiziune din cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale comunicării de la USM, susține că lucrarea este un reportaj de investigație în care studenta a reușit să reconstruiască o perioadă din istoria cimitirului până la starea în care el a ajuns mai târziu. Autoarea filmului, spune profesorul, înaintează problema restaurării și păstrării respectivului obiect de patrimoniu al Chișinăului. „Nu este pur și simplu un reportaj, dar și un reportaj care vorbește despre poziția ei civică. Noi trebuie să avem oameni cu poziție civică”, spune profesorul.

Filmul „Unde mamele plâng” a fost realizat în timp de o lună și are o durată de aproximativ 20 de minute. Lansarea filmului este dedicată Centenarului Unirii și Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, care în acest an are genericul „Patrimoniul pentru generația noastră”.

  • andrei dumbraveanu despre filmul documentar.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.