Universităţile din Moldova au intrat în clasamentul The Academic Ranking of World Universities
Universităţile din Republica Moldova nu se regăsesc în topul celor mai importante 500 de universităţi din lume, deşi unele dintre ele devansează instituţii de învăţământ superior din Rusia şi alte ţări, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă rectorul Academiei de Ştinţe Economice din Moldova, Grigore Belostecinic, transmite Info-Prim Neo.
Instituţiile de învăţământ din Republica Moldova au intrat pentru prima dată în clasamentul The Academic Ranking of World Universities, realizat de Cybermetrics Lab din Spania pe baza conţinutului web generat de universităţi şi de relevanţa acestui conţinut măsurat în numărul de linkuri externe spre universitate.
Clasamentul demonstrează că ungurii, polonezii, cehii şi chiar unele ţări Baltice au cel puţin o instituţie de învăţământ superior competitivă la nivel mondial. Pe primul loc se află însă Statele Unite ale Americii, 17 dintre primele 19 universităţi fiind americane şi abia a 20-cea este o universitate din Europa – Cambridge. Pe primele trei locuri în clasament se situează Harvard, Stanford şi University of California, Berkeley.
America de Nord are 184 de universităţi în top 500, Europa are 208, zona Asia/Pacific - 106, iar Africa - 3. Ungaria şi Polonia au câte două universităţi în top 400, Cehia are chiar o universitate în top 300, iar Slovenia una în top 500. Universitatea „Mihail Lomonosov” din Moscova se situează pe locul 219, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – pe locul 576, iar Universitatea „Ştefan cel Mare” de la Suceava – pe locul 1886.
Universitatea Tehnică din Moldova ocupă locul 3315, ASEM – 3421, USM – 4525, ULIM – 5765, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu – 6439, Universitatea antropologica – 11341. Grigore Belostecinic spune că majoritatea universităţilor din Republica Moldova sunt devansate de unele instituţii de învăţământ superior cu tradiţii istorice, cum ar fi Universitatea Tehnică din Moscova.
Topul QS World University Rankings, publicat anual de revista Times, porneşte de la răspunsurile a peste 9.000 de studenţi şi academicieni. Clasamentul The Academic Ranking of World Universities este alcătuit în funcţie de numărul absolvenţilor care au câştigat premiul Nobel, premiul Fields Medal şi numărul studiilor publicate în cele mai relevante reviste ştiinţifice.
Numărul universităţilor analizate Webometrics Ranking of World Universities este de aproximativ 17716 din 199 de ţări ale lumii.