Reforma care să încurajeze angajarea part-time, dezbătută public la Parlament

Majoritatea studenților sau a elevilor de peste 18 ani, dar și a pensionarilor lucrează la negru și nu pot să-și justifice veniturile. Totodată, angajatorii nu au suficientă forță de muncă, iar piața muncii nu susține accelerarea creșterii economice și dezvoltarea mediului de afaceri. Autoritățile își propun să schimbe lucrurile prin promovarea unei reforme de „minijob”. Conceptul a fost dezbătut astăzi în cadrul unor discuții publice la Parlament. Mariana Lucrețeanu, deputatul PAS, a explicat că această reformă reprezintă un pachet salarial fix, stabilit de către stat, prevăzut pentru munca part-time în cazul studenților și pensionarilor, transmite IPN.

Mariana Lucrețeanu a declarat că piața muncii din Republica Moldova are o legislație rigidă care necesită alternative moderne și reforme care să se alinieze la nevoile actuale ale cetățenilor, în care munca part-time și al doilea job e un lucru foarte uzual. Deputata a comunicat că a avut întâlniri cu studenții din diferite universități, în cadrul cărora s-a stabilit că majoritatea din ei lucrează fără un contract de muncă. Studenții au explicat de ce negocierea cu un angajator întotdeauna este un factor care îi pune pe ei ca și studenți într-o poziție vulnerabilă. În contextul dat apare o necesitate ca statul să ia în calcul această vulnerabilitate și să fie găsită o soluție ca munca la negru să devină munca pe alb, a spus Mariana Lucrețeanu.

Deputata a menționat că reforma ar fluidiza piața muncii și ar redirecționa atenția angajatorilor către forța de muncă existentă în Republica Moldova. Companiile din start-up ar beneficia în urma unei astfel de reforme, prin care ar putea angaja forță de muncă cu mai puține taxe. Reforma ar încuraja angajarea part-time în rândul angajatorilor, precum și ar permite studenților, elevilor și pensionarilor să beneficieze de protecție în cadrul Codului Muncii, datorită încheierii unui contract de muncă.

Reforma prevede un pachet salarial fix, stabilit de către stat, în jur de 4000-4500 lei pe lună, pentru mai puțin de 20 de ore de munca pe săptămână. Sunt prevăzute și taxe reglementate de stat, care se colectează automat – aproximativ 500 de lei, din care maximum 1/3 se duc către CNAM și restul la CNAS. Reforma va prevedea angajarea temporară, nu mai mult de 18 luni în regim minijob, part-time, sub 20 ore pe săptămână. „Încurajăm angajarea part-time, dar angajatorii, odată ce se conving că persoana respectivă muncește bine sau vrea să treacă la full-time, să fie trecută la full-time”, a explicat deputata.

În cadrul discuției publice a fost făcută solicitarea ca în lege să fie stabilit ca procesul de muncă să se desfășoară după orele de studiu. La fel, a fost propusă crearea unor programe care să sprijine studenții să facă tranziția de la part-time la full-time, precum și stabilirea unui cadru care va evalua periodic impactul reformei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.