50 de familii au rămas pe drumuri, fără bani şi fără apartamente

Circa 50 de familii din municipiul Chişinău au rămas fără bani şi fără locuinţe după ce, în 2008 şi 2009, au încheiat cu societatea de construcţii ÎI „Tomailî Argo” contracte de investiţie pentru construcţia a 2 blocuri locative pe strada Ion Domeniuc din capitală. Grupul de iniţiativă al investitorilor, împreună cu avocatul care îi reprezintă, au făcut un apel către autorităţi să intervină în soluţionarea  cazului, transmite IPN.

Avocatul Andrei Briceac a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, potrivit contractelor de investiţie, antreprenorul trebuia să finalizeze lucrările de construcţie  încă în luna mai 2010. Oamenii au achitat până la 80% din preţul locuinţelor, însă cele două case aşa şi nu au fost date în exploatare, lucrările la acestea nefiind duse până la capăt.

Andrei Briceac a specificat că, în septembrie 2012, persoanele care au investit în construcţia locuinţelor au depistat pe pagina electronică a BC „Banca de Economii” SA, că blocurile respective figurează pe lista imobilelor scoase la licitaţie de către bancă. Verificând informaţiile în Registrul bunurilor imobile, oamenii au constat că la 21 mai 2011„Tomailî Agro” a încheiat un contract cu o terţă întreprindere, „Romanţa Plus” SRL, prin care i-a înstrăinat cu titlu gratuit blocurile locative construite din mijloacele financiare ale investitorilor. În acelaşi timp, niciun investitor nu a fost informat despre faptul că blocurile construite au fost înstrăinate.

„Cele două blocuri locative au fost ridicate din banii persoanelor care au încheiat contracte de investiţii cu  ÎI „Tomailî Agro”, însă aceste persoane nu vor ajunge să locuiască în ele. Blocurile au ajuns în posesia BC „Banca de Economii” SA, care le-a scos la vânzare. Investitorii au adresat multiple scrisori către administraţia băncii, societăţii care s-a ocupat de construcţie, însă fără rezultat”, a mai spus avocatul.

Vitalie Rusu, unul dintre cei care a investit în construcţia blocului, a menţionat că a încheiat contractul în toamna anului 2008 şi a achitat peste 24 de mii de euro. Atunci i s-a spus că blocul va fi dat în exploatare în 2010. Diana Hadârcă, din acelaşi grup de persoane, a spus că a fost sunată de nenumărate ori să achite în termenele stabilite banii pentru apartament. De fiecare dată investitorilor li se oferea informaţii despre mersul lucrărilor de construcţie, dar când s-au deplasat la şantier nu au mai găsit pe nimeni acolo, iar porţile erau încuiate.

Eudochia Ciumac a încheiat contractul în vara anului 2009 şi a achitat  377 de mii de lei. Ludmila Negru a plătit 32 de mii de euro. Maria Nistor a încheiat două contracte cu firma de construcţie. Unul pentru familia ei şi unul pentru mătuşa sa. Cele două familii au plătit peste 57 de mii de euro. „Mătuşa este mamă solitară cu 3 copii, care munceşte la negru pentru ca să poată avea o casă. Acum copiii stau când la o rudă, când la alta. Şi părinţii mei stau cu noi stau în chirie”, a mai spus Maria Nistor.

Reprezentanţii persoanelor care au încheiat cu  ÎI „Tomailî Argo” au mai spus că de fiecare dată când solicită Procuraturii Generale iniţierea urmării penale, oamenii legii le răspund că nu există motive pentru a intenta un dosar penal. Familiile caută dreptate la toate instituţiile statului şi cer să le fie acordate apartamentele promise.

  • andrei briceac despre familiile care au platit pentru apartamente.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.