Activitatea comisiei parlamentare în cazul din Pădurea Domnească este criticată
Activitatea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea administrării de către organele abilitate a incidentului din Pădurea Domnească este criticată de către directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf. Reprezentantul societăţii civile a avut statut de observator în cadrul comisiei şi a constatat mai multe neajunsuri în activitatea ei, transmite Info-Prim Neo.
Sergiu Ostaf menţionează, într-un raport, că activitatea comisiei de anchetă trebuie supusă criticii în special la capitolul transparenţa inadecvată. Directorul CreDO susţine că în anumită măsură a continuat caracterul suspicios pentru oricare iniţiativă de deschidere constatată în activitatea autorităţilor care au fost supuse anchetei. Expertul remarcă şi faptul că în raportul comisiei lipsesc recomandările specifice de remediere a situaţiei. Or, 6 din 8 recomandări se referă la destituiri şi sancţiuni şi nici una la vreo schimbare concretă
Potrivit observatorului, o bună parte a concluziilor din raportul comisiei nu sunt probate prin careva documente, ci reprezintă opiniile părţii dominante din componenţa acesteia. Sergiu Ostaf consideră că din componenţa comisiilor de anchetă trebuie să facă parte mai mulţi experţi din cardul societăţii civile. Statutul său de observator a fost unul limitat şi nu a avut acces la toate actele prezentate membrilor comisiei.
Pe lângă criticile aduse, Sergiu Ostaf, menţionează că, per ansamblu, exercitarea controlului parlamentar prin activitatea comisiei date a avut totuşi un efect pozitiv. Directorul CreDO crede însă că Regulamentul Parlamentului trebuie modificat pentru a ridica standardele de calitate în activitatea comisiilor de anchetă, inclusiv la capitolul de transparenţă. Sergiu Ostaf menţionează necesitatea de a introduce responsabilitatea disciplinară, administrativă şi publică pentru sfidarea activităţii comisiei de anchetă şi pentru prezentarea informaţiilor eronate, parţiale sau false.
Comisia parlamentară de anchetă şi-a prezentat raportul la şedinţa Parlamentului de vineri, 15 februarie. În concluziile acesteia se conţin propuneri de destituire a tuturor celor care au participat la vânătoarea din 23 decembrie, dar şi a celor care au contribuit la tăinuirea omorului din imprudenţă şi la muşamalizarea cazului dat.