Anul 2016 a fost și pentru Republica Moldova, la fel ca și pentru multe alte state, unul tumultuos și caracterizat prin populism politic. Peisajul politic a fost marcat de impotența guvernanților în fața corupției și de deteriorarea continuă a standardelor de viață, fapt ce a determinat marea nemulțumire a poporului și a generat proteste. Concluziile se regăsesc în Raportul Anual Amnesty International privind situația Drepturilor Omului în lume, în regiune, în Republica Moldova.
Directoarea executivă a Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu, a declarat la o conferință de presă IPN că începutul anului a fost marcat de învestirea Guvernului pe timp de noapte și acest fapt, de asemenea, a generat proteste. Poliția a utilizat ocazional și excesiv forța în timpul acțiunilor de protest.
Cristina Pereteatcu a menționat că în mare parte mass-media a rămas liberă, deși mai puțin pluralistă, față de anii precedenți. Tot pe parcursul anului trecut, nu s-a înregistrat niciun progres cu referire la cauzele structurale ale impunității pentru tortură și tratamente inumane. Penitenciarele continuă să fie caracterizate prin celule supraaglomerate și condiții de detenție precare. Totodată, legile permit detenția forțată și tratarea forțată a persoanelor cu dizabilități.
Raportul arată că la nivel global, anul 2016 a fost marcat de utilizarea cinică a retoricii „noi vs ei”, de învinuire, ură și teamă, fapt ce determină un declin global al drepturilor omului. Prea mulți au răspuns la temerile economice și de securitate legitime cu o manipulare otrăvitoare și de dezbinare a politicilor de identitate într-o încercare de a câștiga voturi. Ba mai mult, unii dintre acești politicieni au și reușit să ajungă la putere.
Președintele AIM, Veaceslav Tofan, s-a referit la Statele Unite ale Americii, declarând că un exemplu al tendinței globale de creștere în agresivitate și dezbinare a fost retorica otrăvitoare din campania electorală a lui Donald Trump. La fel au acționat și alți lideri politici din diferite părți ale lumii, care au mizat pe retorica bazată pe frică, învinuire și dezbinare.
Totodată, în 2016 guvernele „au închis ochii” la crime de război, au susținut acorduri care subminează dreptul de a solicita azil, au adoptat legi care încalcă dreptul la libera exprimare, au incitat la uciderea oamenilor etc. Amnesty International avertizează că 2017 va fi marcat de crize continue, exacerbate de lipsa unui lider care să pledeze pentru drepturile omului pe scena mondială haotică.
Raportul „Situația privind Drepturile Omului în lume” cuprinde o analiză a situației drepturilor omului din 159 de țări.