CNA cercetează penal gajarea unor spaţii ale Spitalului Republican
Centru Naţional Anticorupţie (CNA) va cerceta penal gajarea mai multor spaţii ale Spitalului Clinic Republican (SCR), cu o suprafaţă totală de 546 de metri pătraţi, în schimbul a 4 credite de 10 milioane de euro şi 97 de milioane de lei. Împrumuturile au fost contractate de la bancă de către câteva întreprinderi cu care autorităţile au iniţiat un parteneriat public-privat, transmite Info-Prim Neo.
Şeful adjunct al Direcţiei generale urmărire penală al CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat vineri, 18 ianuarie, la un briefing de presă, că cercetările au demarat ca urmare a unei informaţii operative. După ridicarea şi verificarea mai multor acte la Ministerul Sănătăţii, dar şi la Oficiul Cadastral, s-a constatat că în anul 2010, printr-o decizie de Guvern, s-a stabilit un parteneriat public-privat cu mai multe întreprinderi care urmau să presteze servicii medicale. În octombrie 2012, una dintre întreprinderi a solicitat Ministerului Sănătăţii să emită o scrisoare de garanţie pentru bancă, iar în noiembrie ministrul sănătăţii şi-a exprimat acordul de a transmite în ipotecă un spaţiu al SCR către bancă.
Bogdan Zumbreanu precizează că firma a solicitat doar o scrisoare de garanţie, nu şi instituirea gajului, iar ministerul, prin scrisoarea sa, şi-a dat acordul şi pentru ipotecarea spaţiilor de la SCR. Potrivit lui Zumbreanu, tranzacţiile care au urmat au creat condiţii ca anumite spaţii ale spitalului să treacă din proprietate publică în proprietate privată. O altă clauză a contractului semnat de părţi prevede că, în cazul în care spitalul ar fi supus reorganizării, banca este în drept să înceapă procedura de intrare în posesia acestor spaţii.
Până în prezent nicio persoană nu are statut de bănuit sau învinuit, acesta urmează să fie stabilit după audireri şi depunerea depoziţiilor. Ofiţerii CNA împreună cu procurorii urmează să decidă articolul în baza cărui va fi intentată cauza penală.
Totodată, Procuratura Anticorupţie cercetează penal factorii de decizie de la Ministerul Sănătăţii şi Camera de Licenţiere pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, neglijenţă şi fals în acte. Potrivit procurorilor, ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, ar fi semnat un ordin ilegal de transmitere a spaţiilor destinate farmaciilor din subordinea centrelor medicilor de familie în gestiunea societăţii pe acţiuni SanFarm-Prim. Ordinul a fost contestat de procurori în instanţă.