Concursul Naţional de Dramaturgie organizat de către Ministerul Culturii şi Turismului şi-a desemnat câştigătorii luni, 28 decembrie, într-un cadru festiv, transmite Info-Prim Neo.
Piesele prezentate la concurs au încercat abordări diferite ca idee şi tematică, a declarat Valentina Tăzlăuanu, preşedintele juriului, precizând că autorii lucrărilor încearcă explorarea unor arii tematice mai adânci în care se observă o tendinţă de aprofundare a investigaţiei spaţiului interior a omului dintr-o perspectivă mai modernă şi postmodernă.
„Teatrul are nevoie de un tip de material care ar încerca să reflecte starea omului de astăzi. Suntem în secolul XXI când teatru occidental a ajuns extrem de departe şi important este că şi la noi este posibilă existenţa unei piese intelectuale de un alt nivel, care este însă o chestiune de timp”, a adăugat Valentina Tăzlăuanu.
Boris Focşa, ministrul culturii, a menţionat că într-un veac nou este nevoie de idei noi în teatru.
„Teatrele trebuie să revină la dramaturgia naţională şi este foarte important ca acest proces să se întâmple mai activ. Sper să fie o conlucrare eficientă între teatre şi dramaturgii noştri autohtoni”, spune ministrul.
Concursul a desemnat doi câştigători ai premiului II: Dumitru Constantin cu piesa „Podul” şi Nicolae Negru cu piesa „Femeia Invizibilă”. Ambii autori au primit câte 9 mii de lei.
Două premii III au fost oferite pieselor „Profiluri în faţă”, autor Serghei Evstratiev şi „Mâine, la ora cinci” de Dumitru Crudu. Lucrările au fost apreciate cu câte 7 mii lei.
Premiul pentru debut, în valoare de 4 mii de lei i-a fost oferit Ane Tofan pentru piesa „Fusul cu zurgălăi”. Ăla Dombrovskaia a obţinut menţiunea pentru abordarea tematicii eminesciene în piesa „Provodnic”, precum şi 2 mii lei. Piesa lui Gheorghe Calamanciuc „Ştrengărel şi Motănel” a fost menţionată pentru mesajul uman, valoare financiară a menţiunii constituind 1,5 mii lei.
Valentina Tăzlăuanu spune că premiul I nu a fost oferit din considerentul că „juriul nu a ajuns la un consens pentru oferirea premiul I”.
Dumitru Constantin, autorul piesei „Podul”, câştigător al premiul II, spune că speră la faptul ca piesa să fie materializată pe scenele teatrelor. „Numele piesei vine de la celebrul nostru pod de flori, care ziua e de flori şi noaptea e de ghimpi şi care îl poţi trece numai într-o direcţie: ziua de la apus spre răsărit, iar noaptea nu-l poţi trece din cauza ghimpilor”, descifrează autorul. El spune că personajele din piesă sunt cam ciudate, Faraonul, Orfeu şi Strâmbălici şi finalul este trist.
Concursul Naţional de Dramaturgie se organizeaza bienal pentru susţinerea tradiţiei scrisului dramatic şi menţinerea vie a interesului pentru evoluţia artei teatrale în general.