Demolările monumentelor istorice din centrul capitalei devin periculoase nu doar pentru municipalitate, pentru aspectul oraşului, dar şi pentru viaţa oamenilor, care riscă să rămână fără un acoperiş deasupra capului şi chiar fără familie. Leonid Cechina, locuitor al capitalei, a rămas fără mamă după demolarea unei părţi aferente a casei de locuit de pe str. Şciusev nr.80, cu statut de monument istoric de importanţă locală, transmite Info-Prim Neo.
„Locuim în această casă din 1946. Aici este toată familia mea, aici mi-am petrecut copilăria şi este foarte dureros să vezi cum sunt distruse nu doar clădirile de importanţă istorică, dar şi amintirile noastre. Demolările din ultima vreme au agravat starea de sănătate a mamei mele şi aceasta a decedat azi dimineaţă (1 iunie). Iubesc Chişinăul, este cel mai frumos oraş din lume, dar expresia: „oraşul meu cu umeri albi de piatră” nu se mai referă la Chişinăul de azi. Clădirea în care locuiesc cu toată familia mea riscă să se prăbuşească în orice moment, fiind foarte şubredă din cauza lucrărilor efectuate”, a declarat Leonid Cechina, vineri, la o conferinţă de presă.
Avocatul familiei, Roman Aronov, spune că prin demolarea părţii aferente a casei s-a încălcat acordul notarial între vecini. Margareta Răducan, proprietara uneia dintre încăperile din str. A. Şciusev nr. 80, a pornit lucrări de reconstrucţie a încăperii date, inclusiv cu ridicarea etajului doi, fără să se consulte cu vecinii. Primăria mun. Chişinău, la data de 16 ianuarie anul curent, în baza cererii şi documentelor prezentate de către Margareta Răducan, i-a eliberat certificatul de urbanism pentru proiectare, iar ulterior, la 27 martie, i-a eliberat şi autorizaţia de reconstruire a imobilului, cu edificarea mansardei în limitele acoperişului existent, în vederea amplasării unor încăperi de oficii.
„În mod special aş vrea să menţionez că Primăria mun. Chişinău a eliberat actele contestate fără a lua în consideraţie lipsa acordului din partea vecinilor, proprietari ai apartamentelor din str. A. Şciusev nr. 80, autentificate notarial. Cu alte cuvinte, eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectare şi reconstrucţia încăperii menţionate, cu ridicarea etajului doi, este posibilă numai în cazul existenţei acordului vecinilor, perfectat în modul notarial”, a declarat Roman Aronov.
Leonid Cechina, coproprietarul casei de locuit din str. str. A. Şciusev, 80, susţine că Primăria mun. Chişinău, la eliberarea certificatului de urbanism, urma să consulte vecinii şi să le ceară acordul în scris – condiţie nerespectată de către organul emitent.
„Avem acte normative net superioare celor din ţările vecine. Nici într-un stat vecin nu există un acord între vecini cu putere de act normativ. Noi avem aşa ceva, avem legi bune, dar care nu sunt aplicate corespunzător”, a specificat avocatul Roman Aronov pentru Info-Prim Neo.
La 29 mai curent, Agenţia naţională de inspectare şi restaurare a monumentelor a constatat demolarea unei părţi a imobilului situat pe strada Şciusev nr.80. Clădirea respectivă face parte din categoria monumentelor de tipul siturilor şi este înscrisă în Registrul monumentelor sub numărul 308.