Guvernul şi instituţiile de drept sunt obligate să întreprindă măsuri eficiente pentru a diminua riscul unor noi condamnări la CEDO
În urma audierilor care au avut în Parlament săptămâna trecută, legislativul a aprobat vineri, 28 martie, o hotărâre cu privire la hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), executarea acestora şi prevenirea încălcării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Hotărârea obligă Guvernul, autorităţile publice şi instituţiile de drept să întreprindă o serie de măsuri eficiente pentru a asigura respectarea drepturilor omului în Moldova şi a diminua riscul unor noi condamnări la CEDO, transmite Info-Prim Neo.
Parlamentul constată că Guvernul nu a întreprins toate măsurile necesare pentru crearea condiţiilor adecvate de detenţie şi funcţionarea corespunzătoare a sistemului penitenciar, a activităţii organelor de drept. Nu s-au luat măsuri suficiente în vederea executării la timp a hotărârilor judecătoreşti irevocabile şi definitive de către autorităţile de stat de toate nivelurile. Activitatea organelor de drept, procuraturii, poliţiei, instanţelor de judecată la capitolul respectării şi corespunderii cerinţelor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale este insuficientă. Nu sunt sancţionaţi funcţionarii autorităţilor a căror activitate a generat încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Dreptul la regres al statului faţă de persoanele vinovate nu este asigurat la nivelul corespunzător.
În acest context, Guvernul urmează să consolideze baza material-tehnică a sistemului penitenciar şi să creeze condiţii de detenţie în conformitate cu cerinţele şi standardele minime de detenţie naţionale şi internaţionale, să înlăture factorii care generează încălcarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor aflate în detenţie. De asemenea, Guvernul va asigura selectarea şi instruirea mai exigentă a cadrelor instituţiilor de detenţie cu scopul contracarării fenomenului tratamentelor inumane sau degradante. Executivul va urgenta transmiterea izolatoarelor de detenţie provizorie din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea Ministerului Justiţiei, în conformitate cu prevederile legale şi va asigura eficientizarea executării hotărârilor judecătoreşti definitive.
Procuratura Generală (PG) urmează să întreprindă măsuri de implementare eficientă a instituţiei acţiunii regresului şi să asigure tragerea la răspundere a funcţionarilor publici şi a judecătorilor pentru orice abatere gravă care a dus la condamnarea R. Moldova de către CEDO. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va intensifica examinarea sesizărilor ce ţin de etica şi disciplina judecătorilor şi va asigura tragerea la răspundere a judecătorilor care au admis pronunţarea unor hotărâri eronate. Totodată, se propune Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) să sistematizeze practica judiciară în scopul aplicării ei uniforme şi în concordanţă cu jurisprudenţa CEDO, precum şi să adopte hotărâri explicative în contextul hotărârilor pronunţate de CEDO în privinţa Republicii Moldova ce vizează deficienţe la examinarea cauzelor de către instanţele judecătoreşti naţionale.
Guvernul, PG, CSM şi CSJ vor informa anual, până la data de 31 decembrie, Parlamentul despre măsurile întreprinse. Deputaţi din opoziţie au propus ca pentru fiecare măsură să fie prevăzut un termen de executare. Propunerea nu a fost acceptată de majoritatea parlamentară.
Din 12 septembrie 1997, data intrării în vigoare pentru R. Moldova a Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale şi până în prezent, CEDO a pronunţat în privinţa R. Moldova 111 hotărâri în care s-a constatat cel puţin o încălcare a unui drept garantat de Convenţie, iar în 67 de cazuri cererile reclamanţilor au fost radiate de pe rol. Până în prezent, toate hotărârile pronunţate şi intrate în vigoare au fost executate. În total a fost achitată suma de 1,49 mln euro, o mie USD şi 489,37 mii lei. Suma care urmează a fi achitată în temeiul hotărârilor CEDO în cazul în care acestea vor deveni definitive, constituie circa 3 mln euro. În esenţă, în constatările Curţii au vizat încălcarea de către autorităţile naţionale a mai multor drepturi, precum dreptul la un proces echitabil; la libertate şi siguranţă; de a nu fi supus torturii; la un recurs efectiv; la libertatea de exprimare; de a sesiza Curtea; la protecţia proprietăţii; la respectul vieţii private şi de familie; la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie; la libertatea de asociere.