Intervenția promptă și adecvată în primii ani de viață poate schimba traiectoria de dezvoltare a copiilor cu tulburări, inclusiv cu dizabilități, facilitând incluziunea lor socială și educațională ulterioară, constată un studiu prezentat astăzi în Parlament. Analiza a cuprins serviciile oferite copiilor cu vârsta de până la 5 ani, în raioanele Florești și Ialoveni, și a scos pe tapet date esențiale despre impactul intervenției timpurii, transmite IPN.
Eșantionul evaluării a cuprins 293 de copii, beneficiari ai centrelor de intervenție timpurie.
Rezultatele evaluării au arătat că abordarea holistică, intersectorială și interdisciplinară a necesităților copiilor și familiilor, cât mai curând posibil, are un impact durabil și incontestabil asupra dezvoltării copilului.
Participanții la audieri au menționat necesitatea extinderii serviciilor de intervenție timpurie, consolidarea cunoștințelor despre dezvoltarea copilului și promovarea respectării drepturilor fundamentale ale copilului, toate împreună contribuind și la schimbarea mentalității.
Șeful CNAM, Ion Dodon, a subliniat că, începând cu anul 2020, numărul prestatorilor de servicii de intervenție timpurie contractați s-a dublat, iar bugetul alocat pentru serviciile respective s-a triplat, ajungând la 22 de milioane de lei în anul 2025.