Judecătorii față de care a fost pornită urmărirea penală ar putea fi în mod obligatoriu suspendați din funcție până la o decizie definitivă a instanței judecătorești. În perioada respectivă, judecătorul bănuit nu va putea depune cerere de demisie sau de transfer. Dacă urmărirea penală încetează sau judecătorul este achitat, atunci acesta este restabilit în funcție. Modificările cu privire la procedura de eliberarea din funcție a judecătorilor se conțin într-un proiect de lege al Ministerului Justiției, propus pentru consultări publice, transmite IPN.
Proiectul propune mai multe modificări la Legea cu privire la statutul judecătorului. Legea urmează să fie completată cu un articol care prevede că hotărârile prin care Consiliul Superior al Magistraturii își expune acordul sau dezacordul pentru pornirea urmăririi penale trebuie motivate și se publică pe pagina web a acestuia.
Dacă de la emiterea hotărârii de eliberare din funcție a judecătorului și înaintarea propunerii președintelui Republicii Moldova, după caz, a Parlamentului, până la emiterea decretului președintelui Republicii Moldova, după caz, a hotărârii Parlamentului în acest sens, temeiurile de eliberare din funcție a judecătorului s-au schimbat, Consiliul Superior al Magistraturii este obligat să modifice hotărârea respectivă.