Deşi Moldova este o ţară tânără, care tinde să se integreze în Uniunea Europeană, activitatea pe piaţa muncii este alarmantă, constată specialiştii Institutului de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale din Bucureşti, contractat de către ministerul de profil de la Chişinău în acţiunile de modernizare a sistemului de ajutor social, transmite IPN
Potrivit unui studiu al institutului, prezentat marţi, 25 martie, la o masă rotundă, peste 55% dintre respondenţi, cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani, sunt inactivi pe piaţa muncii din Republica Moldova. La agenţiile de recrutare a forţei de muncă sunt înregistraţi 68 de mii de şomeri, jumătate din aceştia sunt şomeri de lungă durată.
Cei mai mulţi respondenţi vulnerabili social provin din zonele rurale, sunt persoane cu dizabilităţi, persoane care nu au acces la educaţie şi formare profesională sau care nu au reuşit să se integreze în câmpul muncii. Femeile sunt, din acest punct de vedere, mai vulnerabile decât bărbaţii, iar zona care necesită o atenţie sporită este nordul Moldovei. Alte probleme identificate ţin de migraţia forţei de muncă, lipsa motivaţiei şi a resurselor pentru un trai decent în ţară, tensiunile şi confuziile din sistemul social, dar şi lipsa unui sistem de învăţământ care să fie compatibil cu piaţa muncii.
„Profesiile şi profilele educaţionale care se obţin nu sunt concordante cu cerinţele pe piaţă. Oamenii fac o şcoală şi pe urmă nu pot să se angajeze pentru că angajatorul cere altceva”, a spus Vasilica Ciucă, directorul general al Institutului de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale din România. Ea adaugă că principalele bariere au la bază lipsa informării cetăţenilor şi lipsa formării profesionale continue, adaptarea acesteia pe piaţă.
Ajutorul financiar oferit de către stat persoanelor vulnerabile nu durează mai mult de doi ani, timp în care beneficiarii trebuie să fie înscrişi la agenţiile de ocupare a forţelor de muncă din Republica Moldova. Din 1 aprilie 2013, conform legii, celor care refuză locul de muncă propus de agenţii li se retrage ajutorul social.
Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a insistat pentru o transparenţă politică în cadrul programului de ajutor social şi a componentei acestuia, ajutor pentru perioada rece a anului. Oficialul a mai spus că sărăcia trebuie combătută prin cooperare cu toate ministerele şi instituţiile de profil. Direcţionarea corectă a strategiilor de comunicare şi o piaţă a muncii echilibrată constituie o investiţie în viitor, a declarat Valentina Buliga pentru IPN.
Potrivit statisticilor ministerului, doar în anul 2013 cu ajutorul social oferit de stat 200 de mii de persoane au putut să îşi procure hrană şi să plătească pentru cheltuielile de întreţinere. Datele statistice arată că sărăcia extremă, pe perioada rulării programului de acordare a ajutorului social, a fost redusă în ţară de la 3,2% la 0,6%.
Legea cu privire la ajutorului Social a fost votată în 2008.