La fiecare două săptămâni, un copil de până la 5 ani moare într-un accident casnic care putea fi prevenit, arată datele Centrului de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii pentru 2014. Anul trecut, în fiecare zi 6 copii de până la 5 ani au fost internaţi în spital în urma aceloraşi accidente. Datele au fost prezentate în cadrul unui training pentru jurnalişti, organizat în cadrul Campaniei Naţionale de Comunicare „O casă fără pericole pentru copilul tău!” a proiectului REPEMOL, transmite IPN.
Natalia Dinu, consultant în comunicare din cadrul proiectului, a declarat că cei circa 40 de copii de până la 5 ani şi-au pierdut viaţa din cauza traumelor, otrăvirilor, înecului, sufocărilor şi a accidentelor rutiere. Totodată, peste 2000 de copii au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă în urma intoxicaţiilor şi diverselor traumatisme. „Copiii văd lumea adulţilor cu ochi curioşi. Pentru ei obiectele periculoase, focul, apa, sunt doar captivante. Pericolele le ştiu doar adulţii, de aici responsabilitatea lor enormă pentru viaţa şi sănătatea copiilor”, a notat coordonatorul campaniei.
Viaţa şi sănătatea copiilor în fiecare zi este pusă în pericol atunci când părinţii sau alţi membri ai familiei fac gesturi simple, dar care pot avea urmări grave. De exemplu, lasă cana cu cafea sau ceai la marginea mesei, gătesc sau calcă cu copilul mic în braţe. O altă greşeală comisă de adulţi este atunci când lasă substanţele de spălat în baie, la nivelul podelei sau când lasă geamul deschis, când copilul e singur în cameră. Un pericol iminent este şi copilul lăsat singur în cada cu apă sau atunci când este lăsat să se joace în stradă, în curte fără supraveghere.
Specialiştii atenţionează părinţii să fie prudenţi şi să nu-i lase pe cei mici fără supraveghere nici pentru o clipă. Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite şi pe site-ul www.parinti.md, lansat în cadrul proiectului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). De 6 ani proiectul, în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”.