Mai bine de o treime din persoanele cu dizabilități nu-și pot continua studiile, Keystone

Un studiu realizat de Keystone Moldova arată că majoritatea persoanelor cu dizabilități au acces la educație, dacă vorbim de învățământul general. Doar 4% din respondenți au spus că nu au învățat la școală. Totodată, 35% din respondenți au indicat că şi-ar fi dorit să-și continue studiile, dar nu au avut această posibilitate deoarece familia nu i-a putut susține financiar. Fiecare a cincea persoană nu şi-a putut continua studiile din cauza stării sănătății, iar fiecare a zecea pentru că avea nevoie de suport personal.

Directorul executiv Keystone Moldova, Ludmila Malcoci, a declarat într-o conferință de presă la IPN că fiecare a doua persoană cu dizabilități nu ştie unde se poate adresa dacă vrea să învețe o meserie sau care sunt organizațiile de informare şi suport a persoanelor cu dizabilități. Mai mult de 40% din persoanele cu dizabilități nu știu unde se pot adresa dacă sunt discriminate sau dacă le sunt încălcate drepturile.

Experţii implicați la realizarea studiului au stabilit că printre barierele în calea accesului la educație se numără nivelul insuficient de pregătire a cadrelor didactice de profil şi lipsa serviciilor de suport în instituțiile de învățământ secundar profesional, mediu de specialitate şi superior. O altă barieră este infrastructura redusă. Dar şi atitudinea discriminatorie a cadrelor didactice este un impediment.

Coordonatorul de programe Keystone Moldova, Parascovia Munteanu, a precizat că în cadrul unui focus grup realizat în rândul cadrelor didactice acestea au recunoscut că la admiterea la studii reorientează persoanele cu dizabilități spre alte specialități decât cele din domeniul educației pentru că, în opinia acestora, persoanele cu dizabilități nu au abilități didactice şi părinții nu şi-ar dori să înscrie copilul într-o clasă unde educatorul sau profesorul are o dizabilitate.

Studiul „Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi” a fost elaborat de Keystone Moldova cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova. Cercetarea pe teren a fost efectuată în perioada decembrie-ianuarie pe un eşantion de 1206 persoane cu dizabilităţi, în vârstă de 18 ani şi mai mult, dintre care 1107 locuiesc în comunități şi 99 în instituțiile rezidenţiale şi de plasament.

  • parascovia munteanu despre educatie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.