Numărul ministerelor va fi optimizat

Executivul a aprobat Planul de acţiuni pentru anii 2016-2018 de implementare a Strategiei de reformă a administraţiei publice, transmite IPN. Documentul prevede consolidarea capacităţilor funcţionale ale Guvernului şi delimitarea responsabilităţilor autorităţilor. De asemenea, numărul ministerelor şi funcţiilor va fi optimizat, iar serviciile publice vor fi mai accesibile pentru cetăţeni – se angajează autorităţile.

O atenţie deosebită va fi acordată şi digitalizării serviciilor publice, iar Cancelaria de Stat va pilota conceptul centrului universal de prestare a serviciilor publice. Urmează să fie instituit Corpul de control al prim-ministrului şi instituţionalizat mecanismul de asigurare a transparenţei în activitatea entităţilor economice aflate în proprietatea statului.

În aceeaşi şedinţă a fost aprobat şi Planul de acţiuni pentru o guvernare deschisă pentru anii 2016 – 2018. Conform documentului, în perioada vizată Republica Moldova îşi va concentra eforturile pe consolidarea integrităţii publice, gestionarea mai eficientă a resurselor şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice prestate cetăţenilor.

Urmează ca autorităţile să sporească  transparenţa bugetară şi în domeniul achiziţiilor publice, să asigure un proces decizional participativ şi implicarea cetăţenilor în elaborarea documentelor de politici. De asemenea, se prevede îmbunătăţirea accesului la informaţia de interes public, inclusiv a datelor privind performanţa instituţională.

Republica Moldova a aderat la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă în 2011, aliniindu-se la eforturile globale privind promovarea şi asigurarea transparenţei, combaterea corupţiei şi îmbunătăţirea calităţii furnizării serviciilor publice, prin valorificarea potenţialului tehnologic şi inovaţional.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.