Permisul de conducere va fi ridicat imediat de la șoferul care a comis un accident rutier fiind în stare de ebrietate. Judecătorul va avea la dispoziție trei zile ca să confirme ridicarea permisului, iar un permis temporar nu va fi acordat. Propunerea a fost discutată la ședința Consiliul Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, prezidată de către premierul Pavel Filip, transmite IPN.
Mașina șoferului rămas fără permis de conducere va fi dusă de către oamenii legii la o parcare specială, contra plată. Procedura va costa șoferul 250 de lei, plus 50 de lei pentru fiecare oră de parcare, până va venit să și-o ridice
Va fi exclusă amenda pentru condusul în stare de ebrietate avansată. După modificarea cadrului legal, cei care vor fi prinși în stare de ebrietate avansată la volan vor fi obligați să muncească până la 240 de ore în folosul comunității, în centre sociale, la morgă, în cimitire, salubrizarea străzilor etc.
Totodată se propune înlăturarea lacunelor din Codul Penal care permiteau șoferilor care au condus băuți să revină la scurt timp în trafic. Cei care erau prinși în stare de ebrietate avansată erau eliberați de răspundere penală dacă erau la prima abatere sau dacă au la întreținere un minor. Paradoxul în Codul Penal, spune Pavel Filip, era că cel care avea o amendă contravențională plătea mai mult decât cel care nimerea sub incidența Codului Penal.
Urmează să fie înăsprite condițiile pentru revenirea în trafic pentru șoferii care au comis accidente în stare de ebrietate. Șoferul va fi nevoit să susțină din nou examenele pentru un nou permis de conducere. La fel, vor fi obligați să treacă obligatoriu instruirea anti-alcool. Programul include 20 de ore și va costa patru mii de lei.
Potrivit lui Pavel Filip, șoferii care urcă în stare de ebruitate la volan a devenit un fenomen periculos în Republica Moldova. Deși amenzile pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate sunt destul de mari, acestea nu descurajează fenomenul consumului de alcool de către șoferi. Din cinci mii de accidente produse în ultimii doi ani, mai mult de 600 au fost comise de șoferi în stare de ebrietate. În această perioadă, 14 mii de șoferi au fost prinși băuți la volan. Dintre aceștia, 11 mii erau în stare avansată de ebrietate.