Infocom va recalcula facturile pentru apa potabilă şi apa caldă menajeră pentru lunile septembrie-octombrie dacă volumul redistribuit va fi mai mare de 2 metri cubi, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de Primăria municipiului Chişinău.
În luna septembrie anul curent, a intrat în vigoarea Legea privind serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare, aprobată în decembrie 2013, care stabileşte că diferenţa dintre volumul de apă fixat de contorul comun la intrarea în bloc (contorul la branşament) şi consumul raportat de locatari, inclusiv în baza apometrelor individuale din apartamente urmează să fie repartizată spre plată tuturor locatarilor din bloc. Un mecanism exact de redistribuire nu a fost însă aprobat. Astfel că, în primele luni de la intrarea în vigoare a noii legi, unii consumatori au avut de plătit suplimentar un volum mult mai mare decât cel fixat de apometrele individuale. Ca reacţie la plângerile consumatorilor, Primăria a dispus ca, până la stabilirea mecanismului legal, volumul de apă redistribuit să nu depăşească 2 metri cubi pentru apa potabilă şi tot atât pentru apa menajeră.
Pentru consumatorii care notează în facturile de plată consum „zero” se va calcula volumul consumului mediu pentru 3 luni consecutive anterioare. Pentru consumatorii care notează consum „zero” timp de două şi mai multe luni consecutiv se va calcula volumul mediu de consum pe municipiul Chişinău din luna precedentă. Pentru consumatorii care au instalat echipamente de măsurare a volumului şi nu au indicat consum se va calcula volumul mediu de consum pe municipiul Chişinău din luna precedentă, iar în cazul când consumatorul demonstrează consum „zero” metri cubi, gestionarul fondului locativ, la cererea acestuia, va inspecta contoarele şi va întocmi actul de constatare, care va fi prezentat ÎM „Infocom”, pentru efectuarea recalculării la plata serviciului dat.
Gestionarii fondului locativ, indiferent de forma de proprietate, urmează să organizeze adunări generale cu locatarii blocurilor, cu întocmirea proceselor-verbale, pentru a discuta situaţia privind diferenţa de volum dintre suma indicilor lunari ai consumului indicat de contoarele din apartamente şi indicii contorului comun, instalat la branşamentul blocului locativ la serviciul apă potabilă şi apă caldă menajeră şi, respectiv, vor propune soluţii de rezolvare a problemei.
Solicitat de IPN, directorul ÎM „Infocom”, Ion Mărgineanu, a declarat că gestionarii blocului locativ vor trebui să ducă o evidenţă a volumelor de apă care nu sunt redistribuite. Acestea vor fi repartizate deja în confirmate cu regulamentul care urmează a fi elaborat adiţional la legea existentă. Ion Mărgineanu a menţionat că practica din ultima lună a arătat că doar 5% din volumul de apă care constituie diferenţa dintre consumul fixat de contoarele la branşament şi consumul raportat de locatari nu a putut fi redistribuit şi rămâne să figureze ca datorie a blocurilor.