Noul sistem de finanţare a primăriilor va permite localităţilor din Moldova să se dezvolte mai dinamic, în interesul oamenilor. Este opinia mai multor primari moldoveni care au participat la seminarele de instruire privind aplicarea noului sistem de formare a bugetelor locale, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Programului comun pentru dezvoltare locală integrată.
Noul sistem de finanţare a primăriilor permite satelor şi comunelor să păstreze banii colectaţi din impozitele şi taxele locale, să dispună de aceşti bani după necesităţi, încurajând astfel primarii să promoveze creşterea bazei fiscale în localităţi.
Primarul comunei Sărata Galbenă şi preşedintele Asociaţiei primarilor din Hânceşti, Ştefan Vlas, spune că, odată cu sporirea veniturilor proprii, primăria comunei Sărata Galbenă va putea accesa credite şi fonduri de dezvoltare pentru proiecte de infrastructură, în primul rând pentru extinderea reţelei de aprovizionare cu apă şi canalizare, şi construcţia a 3 kilometri de drum.
Primarul de Feştelia, raionul Ştefan Vodă, Nicolae Tudoreanu, a spus că schimbarea este, în primul rând, o reformă de mentalitate, care trebuie susţinută de modificări la nivel legislativ.
Reforma de descentralizare urmăreşte dezvoltarea echilibrată şi durabilă a tuturor localităţilor Republicii Moldova, consolidarea capacităţilor şi sporirea autonomiei locale, precum şi participarea mai largă a cetăţenilor la viaţa comunităţii, se mai spune în comunicatul remis de Programul comun pentru dezvoltare locală integrată.
Proiectul de modificare a Legii finanţelor publice locale a fost votat în Parlament, în a doua lectură, la 13 iulie curent. Examinarea şi votul în lectură finală a Legii finanţelor locale sunt planificate pentru sesiunea de toamnă a Parlamentului, care începe pe 26 septembrie.