Primăria oraşului Lipcani - model de administrare eficientă

Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) a făcut posibilă reactualizarea Planului strategic al oraşului Lipcani, raionul Briceni pentru perioada 2013-2015, precum şi iniţierea unui proiect de cooperare intercomunitară în domeniul serviciilor comunale. Viceprimarul oraşului, Larisa Ciornaia, a declarat în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia „Săptămânii transparenţei” că prin intermediul Programului, primăria Lipcani a organizat două audieri publice pe marginea Planului strategic al localităţii, dar şi pentru aprobarea bugetului pentru 2014. Cele două chestiuni au fost discutate cu comunitatea, transmite IPN

„Iniţial am distribuit broşuri la toate instituţiile şi agenţii economici din oraş, cu informaţii despre aprobarea bugetului pentru 2014, iar când au venit la audieri publice, participanţii erau la curent cu ordinea de zi şi au înaintat propuneri proprii pentru modificare, care au fost luate în considerare”, a spus Larisa Ciornaia.

Aceasta a subliniat că tot prin intermediul PDCLI au fost puse bazele unui centru de servicii comunale în bază de cooperare intercomunitară cu alte 5 sate din zonă. „De asemenea, proiectul ne-a oferit posibilitatea să achiziţionăm un buldoexcavator în valoare de 100 de mii de dolari. Licitaţia a fost publică cu invitarea tuturor primarilor-parteneri în acest proiect. Avem deja semnat un acord de asociere cu toate primăriile şi am aprobat statutul întreprinderii municipale. Totodată, au fost aprobate tarifele serviciului de toate consiliile locale ale comunităților partenere. Sperăm că în baza acestui proiect vom avea rezultate bune, deoarece numai prin colaborare şi consolidare putem realiza lucruri mari”, a declarat viceprimarul oraşului Lipcani.

Larisa Ciornaia, a spus că un alt proiect implementat cu susţinerea PDCLI ţine de implicarea primăriei în dezvoltarea democraţiei locale. Acesta a avut ca scop dezvoltarea relaţiilor cu comunitatea, transparenţa APL şi incluziunea comunităţii în procesul decizional.

„Cu un buget de 49 de mii de lei oferit din partea Programului, primăria orașului Lipcani a achiziţionat mobilier pentru sala de şedinţe a consiliului care, până acum, nu era dotată nici cu mese măcar. Totodată, au fost achiziţionate tehnologii informaţionale noi, precum proiector și ecran, dar și calculator. Au mai fost procurate trei panouri informative care au fost instalate în localitate şi pe care sunt afişate toate deciziile autorităţii locale”, a informat Ciornaia.

Ghenadie Cojocaru, facilitatorul PCDLI, a menţionat că primăria Lipcani este un model de autoritate publică locală pregătită pentru noul sistem de finanțare care va începe de la 1 ianuarie 2015. „Mi-ar plăcea ca în fiecare primărie începând de la primar, viceprimar şi specialişti, să fie foarte bine pregătiţi din punct de vedere tehnic, precum sunt cei de aici. Când am venit cu instruiri, am simţit o foarte bună pregătire a specialiştilor din cadrul acestei primării. Este evident că primăria Lipcani a devenit o primărie model în domeniul administrării. La această performanță şi-a adus contribuţia şi programul nostru. Nu vreau să-mi imaginez că începând cu anul viitor ar exista primării care nu vor putea prezenta în format electronic pe un ecran mare tuturor celor prezenţi la şedinţele publice informaţiile de interes local”, a mai spus facilitatorul PCDLI.

Solicitat de IPN să spună cât de pregătită este localitatea pentru descentralizarea financiară, primarul oraşului Lipcani, Evghenii Dumenco, a declarat că bugetul pentru 2015 care a fost deja aprobat demonstrează o creştere a veniturilor cu 1,7 milioane lei, ceea ce înseamnă că localitatea va putea face faţă noilor provocări financiare cauzate de reducerea finanţării de la bugetul de stat. Edilul a precizat că majorarea veniturilor vor fi generate de atragerea agenţilor economici care vor desfășura afaceri noi.

În perioada 13-19 octombrie, în cadrul „Săptămânii transparenţei”, 30 de primării din 17 raioane ale republicii realizează activități menite să asigure transparenţa decizională. Seria de acţiuni este organizată sub auspiciul Cancelariei de Stat cu sprijinul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată, implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women), cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.