Probaţiunea „cu paşi mici şi sănătoşi”
Ministrul adjunct al justiţiei, Gheorghe Susarenco, susţine că reforma în domeniul probaţiunii trebuie înfăptuită cu paşi mici şi sănătoşi. El consideră nejustificată graba în care a fost adoptată Legea cu privire la probaţiune în anul 2008, transmite Info-Prim Neo.
Probaţiunea este o formă de alternativă a detenţiei. Potrivit Legii, subiecţi ai probaţiunii sunt persoanele aflate în conflict cu legea penală, precum şi cele eliberate din locurile de detenţie şi care solicită adaptarea socială.
„După declararea independenţei, ne bucuram că suntem primii în fostul spaţiu sovietic la capitolul reformei în justiţie şi acum vedem că cei care nu s-au grăbit au avut mai puţine probleme decât noi”, a declarat Susarenco vineri, 27 noiembrie, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Probaţiunea în R. Moldova. Provocări şi noi abordări”.
În opinia ministrului adjunct, un pas înainte în domeniul probaţiunii va fi făcut la începutul anului viitor, când Parlamentul va adopta o lege prin care va împuternici sectorul privat cu executarea deciziilor instanţelor de judecată.
Procurorul general adjunct, Igor Serbinov, a spus că institutul probaţiunii este unul nou pentru R. Moldova, rolul principal în impunerea acestuia revenindu-i oficiului consilierului de probaţiune care trebuie să stabilească un mecanism eficient de interacţiune între organele statului şi instituţie.
Potrivit directorului Institutului de Reforme Penale (IRP), Igor Dolea, scopul conferinţei a constat în atenţionarea privind provocările cu care se confruntă institutul probaţiunii şi de a găsi soluţii pentru ele. Alături de revizuirea Codului penal, reforma probaţiunii este una dintre cele mai importante măsuri luate în vederea umanizării politicii punitive în scopul modernizării normelor legislative şi ajustării lor la standardele europene.
Conferinţa a fost organizată de IRP şi Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM), în cooperare cu Direcţia Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei. Legea cu privire la probaţiune a intrat în vigoare la 13 septembrie 2008. Ea prevede individualizarea pedepselor, în scopul prevenirii recidivei şi asigurării resocializării foştilor infractori.