Recipientele uzate din plastic vor fi materie primă pentru altele noi
Vase din 12 tipuri de plastic vor fi reciclate, servind ulterior ca materie primă pentru alte obiecte din aceeaşi materie. Procesul de prelucrare integrală a deşeurilor din plastic este rezultatul unui proiect-pilot elaborat şi implementat în premieră de către Academia de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu o întreprindere privată. Prezentarea proiectului a avut loc marţi, 12 iunie, la uzina prelucrătoare, transmite Info-Prim Neo.
„Proiectul este un lucru foarte pozitiv pentru că prin intermediul lui deşeurile sunt transformate în obiecte care au valoare. Problema este că la momentul actual avem 3 milioane de tone de deşeuri din plastic, cifră care vorbeşte şi despre starea ecologică”, a declarat premierul Vlad Filat, prezent la eveniment.
Premierul a menţionat necesitatea adoptării unei legi privind gestionarea deşeurilor, care să stabilească, în afară de normele generale, obligaţii pentru autorităţi, inclusiv autorităţile locale, la capitolul colectare şi transmitere a acestor deşeuri către cei care le pot prelucra. „De asemenea, urmează să discutăm şi să luăm decizii care vizează utilizarea banilor din fondul ecologic. Acumulările în acest fond se fac şi din taxa ecologică, plătită de cei care utilizează plasticul la ambalarea produselor alimentare, iar aceşti bani trebuie să fie utilizaţi pentru a stimula colectarea şi prelucrarea deşeurilor din plastic”, a spus Vlad Filat.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academicianul Gheorghe Duca, a remarcat că proiectul dat este un exemplu de rezolvare a unei probleme ecologice, dar şi economice. „ Putem produce şi ţiglă, şi cărămidă, precum şi diverse obiecte din plastic. Costul acestor produse este unul competitiv, deoarece noi cumpărăm deşeurile. Cel mai important este că tehnologia noastră, spre deosebire de altele din lume, nu foloseşte apă în procesul de prelucrare”, a declarat academicianul. „Noi am elaborat o tehnologie care permite prelucrarea deşeurilor plastice necunoscute. O altă inovaţie este că aceasta nu foloseşte apa, adică nu produce deşeuri şi ape reziduale”, a spus Gheorghe Duca.
„Materialul se colectează, se separă, apoi urmează a fi mărunţit, topit şi prelucrat în diferite condiţii de temperatură, presiune etc. După aceasta, în alte secţii i se dă forme”, a declarat un angajat al uzinei.
La întreprindere sunt angajate 15 persoane. Capacitate de prelucrare este de circa 20 de tone de plastic pe lună. Obiectele uzate sunt cumpărate de la oameni şi agenţi specializaţi în colectarea deşeurilor. Pentru implementarea proiectului au fost alocaţi 2,4 milioane de lei. Jumătate din infvestiţii au fost oferite de Academia de Ştiinţe, iar jumătate de agentul privat.