Tarife mai mari pentru expertizarea inofensivităţii produselor
Persoanele juridice şi fizice vor plăti mai mult pentru expertizarea inofensivităţii produselor şi mărfurilor. Tarifele vor creşte cu 20-50 la sută, în funcţie de tipul de investigaţie şi metoda aplicată, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit ministrului sănătăţii, Andrei Usatâi, în ultimii ani reactivii chimici pentru investigaţii şi preparatele diagnostice s-au scumpit, astfel că tarifele aplicate în prezent nu acoperă cheltuielile reale suportate de instituţiile care prestează serviciile respective.
Lista pentru care executivul a aprobat majorări de tarife conţine peste 300 de servicii de investigaţie, inclusiv investigaţii sanitaro-chimice ale aerului zonei de producere sau ale solului unde se cultivă produsele, determinarea indicatorilor sanitar-bacteriologici, servicii de dezinfecţie şi deratizare etc.
Cel mai mare tarif – 4896 lei va fi aplicat la expertiza sanitară în scopul înregistrării de stat a produselor alimentare noi şi a suplimentelor alimentare. Ca mai mică taxă – 5 lei este pentru dezinfecţia profilactică a bazinelor de înot, băilor şi saunelor.
Unele estimări de cost-eficienţă a măsurilor de prevenire a maladiilor în Republica Moldova relevă că la fiecare prevenire a unui caz de boală se economiseşte în medie 1489 de lei. Iar în unele cazuri, cum ar fi prevenirea cazurilor de hepatită virală C, economiile sunt net mai mari, fiind estimate anual la peste 22 de milioane de lei.
Tarifele în vigoare pentru expertizarea inofensivităţii au fost aprobate în 2007.