Trei din cele şase revendicări înaintate de sindicatele în educaţie ar putea fi îndeplinite

Trei din cele şase revendicări înaintate guvernării de către sindicatele în educaţie ar putea fi îndeplinite. Vicepreşedinta Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, Nadejda Lavric, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN că cel puţin referitor la cele trei revendicări sindicaliştii au primit un răspuns pozitiv.

Este vorba despre majorarea indemnizaţiei unice pentru tinerii specialişti din sistemul educaţiei, reducerea normei didactice pentru tinerii specialişti în primii trei ani de activitate la 75% pentru un salariu de funcţie şi majorarea cuantumului burselor de studii.

Nadejda Lavric a menţionat că Guvernul a promis majorarea indemnizaţiei unice pentru tinerii specialişti, dar numai cu jumătate din suma solicitată de sindicalişti. „O altă revendicare parţial  soluţionată este reducerea începând cu 1 ianuarie a normei didactice pentru tinerii specialişti şi majorarea cuantumului burselor de studii. Avem promisiunea că la şedinţa Guvernului de miercuri vor fi examinate aceste proiecte de hotărâri şi vor fi adoptate”, a spus Nadejda Lavric. Potrivit ei, deocamdată nu se ştie cu cât vor fi majorate bursele, sindicatele au cerut cu 20%.

Profesorul Anton Dorofeev a spus că pedagogii nu pot să-și asigure o imagine fizică și morală demnă în fața elevilor cu salariile existente. Dacă revendicările nu vor fi acceptate, este suficient ca profesorii să fie solidari și să nu iasă la lucru două zile. „Să vedem atunci ce va face societatea.”

Profesorul universitar Sergiu Caterinciuc a menționat că, atunci când statul generează locuri de muncă și declară oficial că angajează oameni în aceste funcții, cu un salariu mai mic decât minimumul de existență, înseamnă că statul îl condamnă pe acel om la o existență muribundă.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Oleg Budza, consideră că profesorii nu au parte de salarii decente din cauza faptului că în Republica Moldova este răspândită pe larg economia neformală. „La noi 50% din economie este neformală, unde nu se achită niciun impozit. Oamenii care au în buzunare trăiesc bine și nu achită la stat nimic. Cum trăiesc profesorii, medicii, invalizii, lucrătorii din cultură – nu-i deranjează cu nimic pe primii”, a spus președintele CNSM.

În opinia lui, din luna iunie în Guvern este un proiect de hotărâre care prevede măsuri aspre privind combaterea muncii la negru, dar acest document așa și nu a fost examinat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.