Violenţa în familie trebuie pedepsită prin muncă neremunerată. De această părere este procurorul raionului Căuşeni, Ion Orobceanu, potrivit căruia, sancţiunile prevăzute în prezent de legislaţie nu sunt eficiente, transmite Info-Prim Neo.
Ion Orobceanu, a declarat miercuri, 28 noiembrie, la o conferinţă de presă la Chişinău, că actualmente agresorilor li se aplică doar amendă, care într-un final este plătită tot din bugetul familiei. În opinia procurorului, această modalitate de sancţionare nu este în măsură să schimbe situaţia.
Din practica sa în raionul Căuşeni, procurorul a constatat că în 80% din situaţii victime ale violenţei în familie sunt femeile şi copiii. Agresorii, de regulă, sunt persoane care consumă alcool sau care nu au un loc de muncă.
Datorită unei legi votate încă în anul 2007, agresorii pot fi obligaţi să respecte o ordonanţă de protecţie de la 30 la 90 de zile, timp în care acesta nu au dreptul să se apropie de victimă sau familia ei. De cele mai dese ori însă agresorii încalcă aceste restricţii, iar procurorul susţine că de vină ar fi organele abilitate să menţină controlul în teritoriu şi să monitorizeze familiile supuse violenţelor.
Potrivit lui Ion Orobceanu, timp de 10 luni ale anului curent, Procuratura Căuşeni a emis 54 de ordonanţe de protecţie şi 20 de procese-verbale pentru nerespectarea acestor ordonanţe. În aceeaşi perioadă au fost pornite 16 cauze penale. Doar într-un singur caz s-a ajuns la condamnarea penală a agresorului. Acesta a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, iar procurorul crede că agresorul ar fi primit o pedeapsă mai aspră dacă soţia acestuia, care a fost şi victima violenţei, ar fi depus un recurs la Curtea de Apel.