Mărțișorul în Moldova. Evenimente care scriu istorie

În fiecare an, pe 1 martie, prindem la piept mărțișorul, simbol al primăverii, cu o încărcătură puternică de semnificații, ritualuri și povești care au trecut de la o generație la alta.

Obiecte asemănătoare mărțișorului au fost descoperite de arheologi pe teritoriul actual al Moldovei și datează de peste 8 000 de ani. Erau confecționate din pietre roșii și albe, simbolizând trecerea de la iarnă la primăvară. Tradiția provine din perioada Imperiului Roman, când luna martie marca începutul anului și era dedicată zeului Marte, protector al fertilității. Astfel, mărțișorul a devenit simbol al renașterii și al energiei vitale.

Mărțișorul nu este o tradiție izolată. Îl regăsim în tot spațiul est-european – de la România și Bulgaria, până în Macedonia de Nord, Albania și Ucraina. În 2017, Republica Moldova, alături de România, Bulgaria și Macedonia de Nord, a reușit includerea mărțișorului în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

În fiecare an, sezonul mărțișorului aduce o serie de evenimente ce formează un veritabil festival al primăverii. De la concerte și expoziții de fotografie, la târguri pline de culoare și ateliere de creație, aceste manifestații culturale reînvie tradițiile și unesc comunitățile.

Festivalul internațional de muzică „Mărțișor” reprezintă una dintre cele mai așteptate sărbători ale sezonului de primăvară. De la 1 martie și pe parcursul întregii luni, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău publicul se bucură de un program muzical divers, ce reunește artiști autohtoni și internaționali într-o serie de concerte și reprezentații inedite. Cu genericul „Primăvară, hai acasă!”, festivalul nu doar onorează simbolul primăverii, ci și promovează identitatea culturală a națiunii, implicând comunități din toată țara și diaspora.

Un alt punct de atracție este expoziția de fotografie „Mărțișorul călător”, găzduită toată luna martie la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. În imagini sunt surprinse mărțișoare în contexte inedite, în locuri deosebite de pe diverse continente, transformând mărțișorul într-un simbol al călătoriilor, al întâlnirilor interculturale și al tradiției universale.

Târgurile de primăvară reprezintă un alt element esențial al evenimentelor dedicate mărțișorului. În Piața Marii Adunări Naționale și în toate sectoarele capitalei meșteșugarii prezintă o gamă variată de mărțișoare, suvenire și obiecte tradiționale.

La Muzeul Național de Etnografie din Chișinău, precum și în diferite localități ale țării, sunt organizate ateliere de confecționare a mărțișoarelor. Participanții, de la copii la adulți, nu doar explorează arta tradițională de împletire a firelor roșii și albe, ci și descoperă semnificațiile străvechi ale mărțișorului.

Evenimentele dedicate mărțișorului demonstrează că acesta este mult mai mult decât un simplu accesoriu și element tradițional, și reprezintă o punte de legătură între generații, un catalizator al energiei primăverii și un simbol al continuității, ne reamintește rădăcinile și valorile istorice, de la ritualurile de purificare la bucuria colectivă a renașterii naturii.

Într-o lume în continuă schimbare, mărțișorul a rămas o constantă, un simbol care reușește, cu o simplitate uimitoare, adună laolaltă mituri, identitate, emoție, spiritualitate și natură. Și, poate, tocmai de aceea a rezistat, - pentru că vorbește în toate limbajele și leagă, printr-un fir subțire, dar puternic, trecutul de prezent, iar pe noi – unii de alții.
-------

Materialul este parte a campaniei IPN „Evenimente care scriu istorie”.

Agenția de presă IPN este o instituție media exemplară, liberă și independentă, cu o istorie de peste 20 de ani. IPN este instituție media de utilitate publică și o expresie jurnalistică a efortului de consolidare a democrației și modernizării Republicii Moldova. 

Anual, IPN produce peste 9000 de știri și materiale jurnalistice în limbile română, rusă și engleză, organizează peste 500 de dezbateri, emisiuni și conferințe de presă, furnizează fotografii exclusive de la peste 500 de evenimente publice și are cea mai mare rețea de abonați – instituții de stat și administrație locală, ambasade și organizații internaționale, instituții media naționale și internaționale, ONG-uri etc. 

Agenția IPN administrează platforma online ipn.md și este prezentă pe Facebook, Instagram, Telegram, X, TikTok, Youtube. 

Vino și tu la IPN - unde informația este tratată cu responsabilitate și toți sunt liberi să vorbească. 
 
Contacte:
Tel.: 068888261 
marketing@ipn.md 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.