La 2 martie 1992, Republica Moldova a fost zguduită de primul său conflict armat de după proclamarea independenței. Tensiunile acumulate între autoritățile constituționale de la Chișinău și administrația autoproclamată de la Tiraspol au dus la izbucnirea războiului, numit oficial „pentru apărarea integrității și suveranității Republicii Moldova”.
Disensiunile dintre Chișinău și Tiraspol persistau din 1990. După declararea independenței în august 1991, autoritățile centrale au încercat să-și reafirme controlul asupra întregului teritoriu al țării, inclusiv în stânga Nistrului.
Primele lupte s-au dat în orașul Dubăsari, unde forțele de ordine moldovenești au încercat să preia controlul asupra unor obiective strategice ocupate de forțele separatiste. Conflictul s-a extins rapid spre la Cocieri, Coșnița și Doroțcaia, și a escaladat semnificativ în lunile martie și aprilie.
Ambele părți au folosit arme și tehnică militară. Autoritățile de la Chișinău au declarat stare de urgență și au mobilizat polițiști, militari și voluntari.
Deși Rusia a negat implicarea în conflict, împotriva forțelor moldovenești, alături de forțele transnistrene au fost implicați militari ruși, - așa-numita Armată a 14-a, cu un efectiv de peste 6000 de soldați. Despre aceasta a confirmat ulterior Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Războiul de pe Nistru a durat până în iulie 1992, când a fost semnat un acord de încetare a focului între Republica Moldova și Federația Rusă, fiind instituită o misiune de menținere a păcii. Președinții de atunci Mircea Snegur și Boris Elțin au semnat o convenție cu privire la reglementarea pașnică a conflictului.
Luptele armate din 92 s-au soldat cu victime atât în rândul militarilor, cât și al civililor. Estimările variază. De ambele părți, aproape 1000 de oameni au murit, dintre care - 400 de civili. 4500 de persoane au fost rănite. Iar sute de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.
Războiul de pe Nistru este unul din cele mai tragice episoade din istoria Republicii Moldova, cu consecințe nerezolvate până în prezent. Regiunea transnistreană a rămas o zonă separatistă. Conflictul se menține înghețat, alimentând instabilitatea și incertitudinea pe problema integrității teritoriale a statului.
-------
Materialul este parte a campaniei IPN „Evenimente care scriu istorie”.
Agenția de presă IPN este o instituție media exemplară, liberă și independentă, cu o istorie de peste 20 de ani. IPN este instituție media de utilitate publică și o expresie jurnalistică a efortului de consolidare a democrației și modernizării Republicii Moldova.
Anual, IPN produce peste 9000 de știri și materiale jurnalistice în limbile română, rusă și engleză, organizează peste 500 de dezbateri, emisiuni și conferințe de presă, furnizează fotografii exclusive de la peste 500 de evenimente publice și are cea mai mare rețea de abonați – instituții de stat și administrație locală, ambasade și organizații internaționale, instituții media naționale și internaționale, ONG-uri etc.
Agenția IPN administrează platforma online ipn.md și este prezentă pe Facebook, Instagram, Telegram, X, TikTok, Youtube.
Vino și tu la IPN - unde informația este tratată cu responsabilitate și toți sunt liberi să vorbească.
Contacte:
Tel.: 068888261
marketing@ipn.md